Svet
2 ogledov

Volitve v znamenju napadov talibanov

Afganistan volitve
1/13
Žurnal24 main
Parlamentarne volitve v Afganistanu so danes zaznamovali napadi, v katerih je umrlo najmanj deset oseb.

V Afganistanu so zaprli volišča na parlamentarnih volitvah, ki so jih obeležili številni napadi talibanov. Zaprli so večino volišč, le tistih ne, na katerih ljudje še čakajo v vrstah, da bi oddali svoj glas.

V napadih, predvsem na volišča, je bilo ubitih najmanj deset ljudi, večinoma civilistov. Do nasilja prihaja po grožnjah talibanov, da bodo napadli vse, ki bi si drznili oditi na volišča.

Tri osebe so bile ubite v provinci Kunar na vzhodu države. V raketnem napadu na volišče v okrožju Asmar je bil ubit en volivec, eden pa je bil ranjen. "Druga raketa je zadela hišo v bližini volišča v Asadabadu, glavnem mestu province, ter ubila in ranila po enega človeka. Tretja raketa je zadela volišče v okrožju Sirkanaj in ubila eno osebo," je povedal Kalilula Zijaje, predstojnik policije v provinci.



Zaradi nasilja predčasno zapirali volišča
V Takarju na severu države so po napadu dve volišči zaprli že ob 10. dopoldne po lokalnem času, komaj tri ure po odprtju. Oblasti so se nato odločile zapreti še tri volišča v bližini zaradi spopadov med talibanskimi uporniki in varnostnimi silami.

Talibani so več raket izstrelili tudi na središče Kabula ter več mest in vasi. V nemirni provinci Nangarhar na vzhodu države sta bili ubiti dve osebi, eden pa je ranjen. Napadli so tudi volišča na severu države.

Zaradi groženj talibanov po državi niso odprli več kot 1000 volišč. Za varnost skrbi 250.000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil ob podpori vojakov zveze Nato.

V raketnem napadu na neko hišo na vzhodu države sta bili ubiti dve osebi, poskus atentata pa je preživel guverner nemirne južne province Kandahar.

Več kot 2500 kandidatov
Za 249 sedežev v spodnjem domu parlamenta se je na drugih parlamentarnih volitvah po strmoglavljenju talibanskega režima leta 2001 potegovalo 2556 kandidatov. Med njimi je 406 žensk, za katere je v parlamentu rezerviranih 68 sedežev.

V 28-milijonskem Afganistanu ima volilno pravico okoli 10,5 milijona prebivalcev. Volitve bi morale sicer potekati že maja, a so jih preložili, da bi preprečili ponovitev nepravilnosti, ki so zaznamovale lanske predsedniške volitve. Volilna komisija naj bi prve izide objavila 22. septembra, končne pa 31. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.