Svet
4 ogledov

Volva bo nesreča stala 200 tisoč evrov

Evri evro istockphoto Žurnal24 main
Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je bil spoznan za krivega nenamerne povzročitve prometne nesreče, ki je leta 1999 na vzhodu Francije terjala življenji dveh otrok.

Zaradi tega bo moral plačati kazen v višini dvesto tisoč evrov. Sodišče je ugotovilo, da so bile za prometno nesrečo krive neprimerne zavore na vozilu tipa volvo 850 TDI. V nesreči, ki se je zgodila 17. junija 1999, sta umrla dva otroka, tretji pa je bil poškodovan. 57-letna Catherine Kohtz je zaradi povzročitve nesreče prestala šestmesečno zaporno kazen in plačala tristo evrov kazni, začasno pa so preklicali tudi njeno vozniško dovoljenje. Kohtzova, za katero so tožilci ugotovili, da je zadnja v vrsti dejavnikov, zaradi katerih se je nesreča zgodila, je med procesom na sodišču vztrajala, da je storila vse, da bi nesrečo preprečila, vendar se zavore avtomobila niso odzivale.

Sodišče je spoznalo, da je kriv Volvo
Volvovi odvetniki so sicer ves čas zanikali kakršnokoli pomanjkljivost omenjenega tipa vozila in vztrajali, da je voznica v paniki najbrž zamenjala pedalki za plin in zavore. Kljub temu je sodišče dokazalo, da so se pri Volvu popolnoma zavedali, da zavorni sistem na tem tipu avtomobila ni popoln, saj so na sistemu naredili več sprememb, vendar podjetje ni bilo zmožno najti ustrezne tehnične rešitve. "Zaradi dogodka sem še danes otopela, kljub vsemu pa se mi zdi pomembno, da je za krivega spoznano podjetje Volvo," je dejala povzročiteljica nesreče. Njen odvetnik Thierry Kahn je dodal, da so vsa njihova prizadevanja v zadnjih sedmih letih poplačana z današnjo razsodbo.

Tožilci so sicer zahtevali 150 tisoč evrov kazni za švedskega proizvajalca avtomobilov, ki je zaradi svoje napake tako spoznan za krivega nenamerne povzročitve škode in nenamerne povzročitve smrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.