Svet
2790 ogledov

Von der Leyen: Smo edina regija na svetu, ki je to storila

Slovenija predsedovanje EU Janez Janša Ursula von der Leyen Epa
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v Uniji ocenikla, da je EU pri cepljenju proti covidu kljub kritikam vodilni v svetu. Hkrati je opozorila na skrb zbujajoče razlike med državami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v uniji v Strasbourgu danes napovedala napovedala, da bo EU v luči globalnega spoprijemanja s pandemijo covida-19 podarila dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva za revnejše države.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je ocenila, da bo naslednje leto "še en preizkus karakterja Evropske unije". V nagovoru se je osredotočila predvsem na pandemijo koronavirusa ter na ukrepe, ki jih je EU sprejela za upočasnitev širjenja virusa, in prihodnje načrte za pospeševanje cepljenja. 

"Pandemija je maraton, ne sprint."

Govor predsednice Evropske komisije sovpada s časom, ko se države EU še vedno spopadajo z dolgotrajno pandemijo koronavirusa.

"Ko sem stala tukaj pred 12 meseci, nisem vedela, kdaj in ali bomo imeli varna cepiva proti covidu-19. Danes je Evropska unija kljub vsem kritikam vodilna v svetu, več kot 70 odstotkov prebivalstva je cepljenega, poleg tega smo delili polovico proizvodnje s preostalim svetom. Več kot 700 milijonov odmerkov smo zagotovili Evropejcem. Zagotovili smo tudi 700 milijonov odmerkov preostalemu svetu, več kot 130 državam. Smo edina regija na svetu, ki je to storila. Pandemija je maraton, ne sprint. Uspelo nam je na evropski način. Ampak, čeprav lahko zaupamo v EU, ne moremo sedeti križem rok. Pospešiti moramo cepljenje po svetu."

"Storimo vse, da se ne bomo spopadali s pandemijo necepljenih"

Opozorila je tudi na skrb vzbujajoče razlike med državami članicami glede precepljenosti. "Imamo še 1,5 milijarde dodatnih odmerkov – to je dovolj za nas in sosednje države. Storimo vse, da se ne bomo spopadali s pandemijo necepljenih."

Priznala je gospodarsko neskladje med gospodarsko naprednimi državami in revnejšimi državami: "Z manj kot 1% globalnih odmerkov, ki se dajejo v državah z nizkimi dohodki, sta obseg nepravičnosti in stopnja nujnosti očitna."

Von der Leyen je napovedala še ustanovitev posebnega organa za soočanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami.

Komentarjev 1
  • bobubob 13:26 17.september 2021.

    Še dobro. Očitno so bili drugi pametnejši, ali pa jih je rešila revščina. Donacije tega strupa pa so enakovredne donacijam zdravil s potečenim rokom uporabe ali zaradi prepovedane uporabe v 'razvitih' državah. Naj ostanejo pri Ivermectinu- Indija ima na enoto ...prikaži več prebivalstva manjšo precepljenost in tudi manj kovid mrtvih kot EU.