Svet
142 ogledov

Voznik Tomislava Salopeka: Bilo je grozno

Ugrabljen Hrvat ISIS
Egiptovskim medijem je izkušnjo, ko so k avtomobilu pristopili štirje oboroženi zamaskirani moški, izpovedal voznik ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka.

"Tega dne ne bom nikoli pozabil," svojo izpoved za egiptovske medije, ki jo povzemajo tudi številne hrvaške in ostale svetovne medijske hiše, začenja voznik Mahmoud Metwally, ki je ugrabitev opisal kot ameriški akcijski film. Voznik je povedal, da je imel ugrabljeni Tomislav Salopek že spakirano prtljago, da bi odšel k svoji družini na Hrvaško, s katerimi naj bi preživel letni dopust.

Kolegom v službi v francoskem podjetju Compagnie Générale de Géophysique je dan prej pripravil priložnostni prigrizek, nato pa se od njih poslovil. Vozniku je ob 4.30 zjutraj sporočil, da je pripravljen in da naj pride ponj, da bi ga odpeljal na letališče. Potovala sta v službenem avtu Toyota Land Cruiser. 

Grozili so z avtomatskimi puškami

"Po 90 kilometrih vožnje sva se utrudila, zato sva se ob avtocesti ustavila, popila kavo in vsak pokadila po eno cigareto. Do takrat je bilo še vse v redu, nič ni nakazalo na kakršnekoli težave," pravi voznik Mahmoud Metwally, ki dodaja, da se je okrog deset minut potem, ko sta zapustila počivališče, za njima pojavil avtomobil, ki je z lučmi opozarjal nase.

Najprej je voznik mislil, da ga želi le prehiteti, ko pa sta avtomobila vozila vzporedno, je Salopekov voznik zagledal prizor, ki ga bo spremljal vse življenje. Iz drugega avtomobila je moški na sovoznikovem sedežu vanj naperil puško in zagrozil, naj takoj ustavi, sicer bo streljal.

Voznik pravi, da je ustavil ne da bi sploh karkoli pomislil. "Iz drugega avtomobila so z neverjetno hitrostjo skočili štiri zamaskirane osebe, ki so imele vse v rokah avtomatske puške. Ukazano nama je bilo, da izstopiva iz avtomobila in leževa na tla," opisuje Salopekov voznik.

Voznika izpustili

Ugrabitelji so bili oblečeni v beduinska tradicionalna oblačila, zakrit so imeli tudi obraz. Salopeka in voznika so zvezali in ju v svojem avtomobilu odpeljali. Njuno Toyoto so ravno tako odpeljali.

"Vse se je dogajalo izredno hitro, nisem niti dojel, kaj se dogaja. Po nekaj kilometrih so me odvezali in vrgli iz avtomobila, inženirja Tomislava pa so odpeljali naprej," še pove voznik. O dogodku je obvestil policijo, ki je takoj kontaktirala še vojsko in obveščevalno službo.

Egiptovske oblasti še vedno preiskujejo primer ugrabitve hrvaškega državljana.

Komentarjev 5
  • Hi5 09:48 20.avgust 2015.

    ok Žurnal. A bi nehal prosim že o tem hrvatu poročat? Pač so ga ugrabili, odrezal glavo in kaj zdaj? 100 let bomo še to brali?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:30 19.avgust 2015.

    Toyota Land Cruiser? A naj ne bi bilo to udobno vozilo? Mislm...če bi bila v stari kripi bi razumel da bi se tak kmal ustavla...sam tko pa kaj pa vem. Če je z njimi sodeloval je možno da je jamral ...prikaži več da se mu spi pa da bi bilo fajn da bi kavico spil. . Če pa ne pa mi ni jasno kak da sta se ustavlala. Kok km naprej je pa bil njun cilj?

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:15 19.avgust 2015.

    Seveda je sodeloval. Pa ne samo on. Kako bi pa naj drugače vedeli v katerem vozilu, na kateri cesti in ob kateri uri se prevaža.