Svet
1978 ogledov

Vpil je, da so okoli njega mrtvi, nato je vse potihnilo

Nova Zelandija Christchurch teroristični napad Epa
Novozelandci so v šoku. V napadu na dve mošeji v mestu Christchurch je umrlo najmanj 49 ljudi.

Noor Hamzah, ki je bil v času streljanja v mošeji, je za New Zealand Herald dejal, da je strelski pohod trajal okoli 15 minut. Povsod so ležali mrtvi in ranjeni. 

"Nisem videl napadalca, ker sem bil v sosednji sobi. Nenadoma smo zaslišali streljanje in ljudje so začeli bežati, da bi si rešili življenje. Še vedno sem šokiran," je dejal Mohan Ibrahimo in s solzami v očeh dodal: "Sredi ulice je ležala mrtva deklica. Bojim se, kaj se je zgodilo z mojimi prijatelji. Nekateri so še vedno v stavbi, kličem jih, a se ne oglasijo." 

Napada sta se sodeč po besedah prič v obeh mošejah odvila hkrati. 

Skrajnež je napad na možnejo v živo predvajal prek Facebooka. Nastal je srhljiv 17-minutni video posnetek, ki so ga s spleta kmalu odstranili.

Devetnajstletno Sophie Nears je poklical prijatelj, ki je bil ustreljen v nogo. Ne ve, ali je preživel ali ne. "Odložil je in ne morem ga doklicati. Še nikoli ga nisem slišala jokati. Vpil je, da so okoli njega mrtvi, nato je bil klic prekinjen." 

Nova Zelandija Christchurch teroristični napad | Avtor: Epa Epa

"Tekel sem, kolikor hitro sem lahko. Preskočil sem ograjo in brez ustavljanja stekel v park Hagley. Slišal sem več kot 50 strelov," je dejal 14-letni Idris Khairuddin. Sedel je blizu vrat in se uspel izmuzniti iz mošeje. Videl je, ko je krogla zadela strica v hrbet. "Upam, da ni resneje ranjen," je povedal in dodal: "Ta teden sem prvič šel v mošejo ... Še vedno se tresem." 

39-letni Rahimi Ahmad je tako kot vsak petek v mošejo odpeljal tudi svojega 11-letnega sina, ki se je igral pred stavbo. Ko se je začel napad, je otroka neki drug vernik odpeljal na varno v eno bližnjih hiš. Kaj se je zgodilo z otrokovim očetom, ne vedo. "S seboj ima telefon, tako da me bo zagotovo poklical, ko bo lahko," je dejala zaskrbljena žena, ki upa, da je ubežal najhujšemu. 

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad Udarili po vernikih Svet Masaker sredi belega dne: Skoraj 50 mrtvih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.