Svet
1 ogledov

"Vračam se v politiko"

Hrvaški mediji poročajo, da je Ivo Sanader Kosorjevi povedal za črni fond vladaj Žurnal24 main
Ivo Sanader je na novinarski konferenci napovedal, da se vrača v aktivno politiko. Kot kaže, je k njegovemu odstopu poleti prispevala Slovenija. Slovenski premier Pahor vrnitve ne kometira.

"Danes bom znova aktiviral svoj status častnega predsednika HDZ. Razlog za odločitev je, da je HDZ v prvem krogu predsedniških volitev dosegel najslabši rezultat od svojega nastanka 1989 leta,“ je svojo odločitev naznanil nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot pravi, razlog za poraz na volitvah ni bil le kandidat Andrija Hebrang, ampak nesoglasja v vodstvu stranke, poroča Večernji list. 

Vlado Jadranke Kosor je sicer pohvalil, očitno pa nima tako dobrega mnenja o njej kot predsednici HDZ: "Deficit pri vodenju stranke je očiten in zato je HDZ dosegla najslabši rezultat na državni ravni od leta 1989, ko je bila ustanovljena.“

Premierka brez komentarja
Kosorjeva odločitve Sanaderja in namigovanj, da se v HDZ dogaja notranji upor, ni želela komentirati. Novinarje je z vprašanji napotila na službo za stike z javnostmi.

Predsednik sabora?
Sanader ima do 15. januarja čas, da se odloči, ali bo zasedel mesto v saboru, in kot pravi, o tem razmišlja. Postal naj bi celo predsednik sabora.

Hrvaški mediji pa ugibajo, ali mu gre le za imuniteto, saj se ga omenja v zvezi z nepravilnostmi v banki Hypo Alpe Adria Bank, zaradi česar bi mu lahko grozil tudi kazenski pregon.

Za Bandića?
Sanader v nasprotju s Kosorjevo zahteva, da stranka v drugem krogu predsedniških volitev podpre enega izmed kandidatov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Glede na to, da sta na voljo kandidat največje opozicijske stranke SDP Ivo Josipović in pa neodvisni kandidat Milan Bandić, naj bi Sanader navijal za slednjega. Da nekdanji premier podpira Bandića je v enem izmed intervjujev izjavil tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je sicer naklonjen Josipoviću.

Je pa hrvaški portal Index.hr pred dnevi poročal, da so videli Bandića na kosilu s Sanaderjem. V Bandićevem volilnem štabu tega niso ne zanikali ne potrdili. Glede na pisanje Indexa.hr je ravno Sanaderjevo simpatiziranje z Bandićem in pa afere, v katere ga vpletajo v zadnjem času, škodilo Hebrangu na volitvah.

Kriva Slovenija?

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sanader vse do zdaj ni pojasnil, zakaj se je poleti umaknil iz politike, tokrat pa je na zastavljeno vprašanje po poročanju Jutarnjega lista odgovoril, da je bil vzok v sporih glede ozemlja: "Morda takrat nisem bil dovolj jasen; nisem bil pripravljen trgovati z ozemljem. Hotel sem izzvati šok, ki je kasneje tudi pripeljal do deblokade.“

Glede aktualnega arbitražnega sporazuma pa je rekel, da ga ni videl, ker mu ga "gospa Kosor in pokazala“. Kakšna bo njegova politika do sporazuma, zato ni podrobneje pojasnil.

Odšel poleti
Sanader je politiko zapustil poleti, ko je odstopil kot premier.

Pojavila so se številna ugibanja, kje tiči vzrok za odstop; nekateri so trdili, da je hudo bolan, drugi, da bo kandidiral za predsednika, spet tretji, da je prišlo v HDZ do puča.

Sanadarjevo edino pojasnilo takrat je bilo: "Odstopam iz osebnih razlogov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.