Svet
8 ogledov

Vre tudi v Sudanu

Močno oboroženi policisti patruljirajo na ulicah glavnega mesta. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po vzoru Tunizijcev in Egipčanov so se na ulice podali tudi Sudanci, ki zahtevajo spremembo. Policija je že v zgodnjih jutranjih urah okrepila svojo prisotnost na ulicah Kartuma.

V Kartumu je prišlo do spopadov med policijo in študenti, nekaj slednjih so aretirali. Med njimi sinova opozicijskega voditelja Mubaraka al-Fadila, ki sta se nameravala udeležiti protestov, in hčer odgovornega urednika časnika al-Watan.

Protesti sovpadajo z oznanitvijo rezultatov referenduma. Kar 99,57 odstotka ljudi naj bi glasovalo za samostojnost. Uradni rezultati naj bi bili znani v začetku prihodnjega meseca. Če bodo potrdili dosedanje rezultate, bo južni Sudan neodvisnost razglasil 9. julija, poroča BBC.

Na stotine močno oboroženih policistov je že v jutranjih urah začelo patruljirati po glavnih ulicah Kartuma, kjer so se začeli zbirati mladi. Policija je šla nad protestnike s palicami in solzivcem, naredila naj bi tudi obroč okoli najmanj dveh univerz v prestolnici. Študenti naj bi se odzvali z metanjem kamenja. Protestniki so vzklikali protivladne slogane "Pripravljeni smo umreti za Sudan" in "Revolucija, revolucija do zmage“.

Poziv na internetu
Poziv k protestom se je razširil preko socialnih omrežij na internetu. Skupina Mladi za spremembo se lahko pohvali z več kot 15 tisoč člani. Na strani so med drugim zapisali, da Sudanci ne bodo več molčali in da je čas, da zahtevajo in vzamejo tisto, kar jim pripada.

Medtem so vladni časopisi pozivali ljudi, naj se ne udeležijo protestov, saj naj bi povzročili zgolj kaos in nemire.

Tesne vezi z Egiptom
Sudan vežejo tesne vezi z Egiptom, saj sta oba naroda nekoč bila britanski koloniji. Zadnje dogajanje v Egiptu je tako spodbudilo Sudance k protestom, ki so načeloma prepovedani. Pred tunizijsko vstajo je bil Sudan zadnja arabska država, ki jo je moral voditelj zapustiti zaradi ljudskih protestov. Leta 1985 je v Sudanu z oblasti moral sestopiti Jaafar Nimeiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.