Svet
15 ogledov

Vreme terjalo smrtne žrtve

Zaradi obilnega sneženja je na avstrijskem Koroškem brez elektrike ostalo več st Žurnal24 main
Smrtne žrtve, poplave, narasle reke, snežni plazovi, prekinjena dobava elektrike, moten cestni in žezniški promet - vse to je le nekaj s seznama posledic zadnjih vremenskih ujm po evropskih državah.

Naše sosednje države se še naprej soočajo s številnimi težavami, povezanimi z vremenom. Gladine rek so še vedno zelo visoke na Hrvaškem. Tako je Sava pri Zagrebu danes dosegla skoraj tri metre, območje okoli Zagreba je razglašeno za poplavno območje. Izredne razmere so bile tudi v okolici Karlovca. Reke so poplavljale še na območju Istre in Kvarnerja, v občini Raša so morali celo evakuirati prebivalce, poplavljalo je tudi morje. Na Hrvaškem pa se pripravljajo na še slabše razmere. V ponedeljek in torek pričakujejo močno deževje, še posebej v Dalmaciji, v goratih predelih pa do 20 centimetrov snega.

Tibera še narašča, sneg prekril Dolomite
V Italiji so zaradi deževja že umrle štiri osebe. V Rimu so zaradi narasle reke Tibere razglasili stanje pripravljenosti, vse glavne vpadnice v večno mesto so zaprte, zaprte so tudi nekatere šole. Vremenoslovci za jutri napovedujejo nove padavine, v noči s srede na četrtek pa naj bi padlo toliko dežja kot ga običajno v celem decembru. Medtem ko je južno in osrednjo Italijo zajelo deževje, so se na severu soočali z močnim sneženjem. Veliko težav s snegom imajo v italijanskih Dolomitih. Ponekod je zapadlo več kot dva metra snega, sprožili so se snežni plazovi, nekatere ceste so neprevozne.

Ujeti smučarji
Razmere so bile izredne v Arabbi, saj številni smučarji zaradi nevarnosti plazov in zasneženih cest niso smeli zapustiti tega smučarskega središča. Danes pa naj bi le odprli glavno cesto iz Arabbe. Med ujetimi naj bi bilo tudi okoli 500 Slovencev. Pri turistični agenciji Kompas so nam povedali, da svojih gostov v Arabbi trenutno nimajo, tisti v drugih smučarskih središčih pa nimajo težav. Poudarili so, da imajo za take primere pripravljen načrt. Pri lokalnih oblasteh in predstavnikih se pozanimajo o trenutnih razmerah in nato ukrepajo v skladu z informacijami.

Brez elektrike, promet moten
Obilne snežne padavine so zajele tudi Avstrijo. Na avstrijskem Koroškem je zato brez elektrike ostalo več sto gospodinjstev. Prebivalci doline Lesachtal na območju Šmohorja so tako poplnoma odrezanih od sveta, saj zaradi dvometrske snežne odeje uslužbenci elektropodjetja ne morejo priti do njih.Tudi drugje sta ponekod še vedno motena železniški in cestni promet, čeprav se razmere zboljšujejo.

V Grčiji dve žrtvi
Nevihte so zajele tudi Grčijo. Umrli sta dve osebi, ki sta utonili, potem ko sta z avtomobilom padli v morje na otoku Kefalonija. O poplavljenih hišah poročajo tudi z drugih grških otokov, zaradi močnega vetra pa je ovirana tudi plovba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.