Svet
90 ogledov

Vreme terjalo žrtve v Avstriji

sneg Avstrija EPA
Snežne razmere v Avstriji so doslej terjale dve smrtni žrtvi. Enega človeka je sneg zasul med odstranjevanjem posledic plazu, drugi pa je padel v potok.

Do prve tragedije je prišlo, ko je 63-letni domačin v kraju Innvervillgraten na vzhodnem Tirolskem odstranjeval posledice plazu. Ob tem se je sneg znova utrgal in moškega z vozilom zasul. Moški je utrpel usodne poškodbe.

Druga žrtev vremenskih razmer pa je moški, ki je v Thurnu pri Lienzu padel v potok ob odstranjevanju nakopičenega vejevja. Pomoč je zanj prišla prepozno.

AVSTRIJA: Zaprte ceste in šole

Na vzhodu Tirolske je v noči na danes zapadlo do 85 centimetrov novega snega, zaradi česar so se sprožili številni plazovi. Na petstopenjski lestvici je nevarnost plazov označena s stopnjo štiri. Mediji poročajo, da je zjutraj plaz zasul hišo v kraju Irschen, pri čemer je bila ena oseba ranjena.

Zaradi plazov so sicer na Tirolskem zaprte nekatere ceste, oblasti svarijo pred možnostjo dodatnih zapor. Izpadov električne energije doslej ni bilo, so pa ostale zaprte nekatere šole.

Podobno je na avstrijskem Koroškem, kjer so prav tako zaprte šole in vrtci. So pa vsem otrokom, ki so kljub temu prišli, zagotovili varstvo. Zjutraj so zaradi snega - ponekod ga je zapadlo do 1,2 metra - zaprli nekatere železniške proge.

Na avstrijskem Koroškem je več sto gospodinjstev ostalo brez elektrike. Vremenoslovci svarijo pred močnim sneženjem in dežjem, ki bo trajalo še ves konec tedna.

ITALIJA: na severu sneg, na jugu dež

Sneženje je zajelo tudi sever Italije, medtem ko imajo na jugu težave z obilnim deževjem. V Pisi v Toskani so danes ostale zaprte šole, ker se bojijo poplavljanja reke Arno. Njen pretok naj bi bil največji po 20 letih.

Obilne padavine so zajele tudi območje Rima, kjer se je ponoči razbesnela huda nevihta. Ob obali so poplavljene številne ceste, predvsem v okolici krajev Fiumcino in Fregene.

V državi so tudi narasle temperature, kar povzroča zaskrbljenost zaradi morebitnih plazov v gorovju. Vremenska napoved je konec tedna je slaba za celotno Italijo.

BALKAN: Težave v Bolgariji in Srbiji

Zimsko vreme nevšečnosti povzroča tudi na Balkanu. Potem ko so v četrtek agencije poročale o težavah v Bolgariji, danes zima življenje močno otežuje v Srbiji. Pristojne srbske oblasti so namreč državljane pozvale, naj se zaradi snega, močnega vetra in ledu na večjem delu cestnega omrežja v državi ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno.

Zaradi močnega vetra nastajajo snežni zameti v vzhodnih delih Srbije in Vojvodini, nekateri cestni odseki pa so zaradi visokih nanosov snega neprevozni. Več vozil je zaradi slabih vremenskih razmer odneslo s ceste, navaja beograjska tiskovna agencija Beta.

VELIKA BRITANIJA: Prihajajo nove poplave

Veliko Britanijo medtem še naprej pestijo poplave. Pristojne službe so danes izdale svarilo pred novimi poplavami, saj vremenoslovci za danes in konec tedna napovedujejo novo močno deževje in vetrove za večji del države. Morje bi lahko zalilo predvsem območja na jugozahodu države.

V delih Anglije so v januarju zabeležili rekordno količino padavin, nekatere vasi v državi pa so zaradi naraslih voda že skoraj mesec dni odrezane od sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.