Svet
27 ogledov

Vremenoslovci napovedujejo vročino

Oblaki bodo zakrili sonce Shutterstock
Glede na 5-letne napovedi britanske nacionalne meteorološke službe Met Office lahko pričakujemo še bolj vroče leto, kot je bilo lansko.

Meteorologi britanske nacionalne službe Met Office napovedujejo, da bo letošnje leto najbolj vroče od začetka merjenja. Za prihodnje leto napovedujejo nekoliko nižje temperature, kar pripisujejo manjšim posledicam El Ninja. V zadnjih treh letih desetletja naj bi spet sledil novi val otoplitev.

Ne moremo natančno napovedati, kako toplo oziroma vroče bo, ni pa nobenega dvoma: tudi v letošnjem letu se bo nadaljeval trend naraščanja temperatur,” je ob predstavitvi napovedi povedal vodja omenjene britanske službe. 

El Ninjo, meteorološki pojav, v okviru katerega se ustvarja pas tople vode v Pacifiku okrog atlantika, je tik pred vrhuncem. Globalno segrevanje, na katerega vpliva, običajno kasni nekaj mesecev, zato so britanski vremenoslovci prepričani, da bo letošnje leto še toplejše, kot je bilo lansko. 

V sredo sneg

Ne glede na visoke januarske temperature, ki smo jih deležni te dni, pa se zima še ni poslovila; Arso za sredo napoveduje sneg. Jutri bo še oblačno, dnevne temperature bodo od 8 do 13 na vzhodu do 15 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno, padavine bodo postopno zajele vso državo. “Popoldne se bo meja sneženja od severovzhoda spuščala. Zvečer in v noči na četrtek bo snežilo v večjem delu države,” napovedujejo na Arsu. Do četrtka zjutraj bodo padavine ponehale in delno se bo zjasnilo. Hladneje bo.

Prihodnji teden nestanovitno

V petek bo nad srednjo Evropo in Alpami še vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, v soboto pa se bo pomaknilo proti vzhodu. Zahodno Evropo bo dosegla nova vremenska motnja, ki se bo v nedeljo že približala našim krajem in nas predvidoma prešla v noči na prihodnji ponedeljek.

V petek bo dokaj jasno z nekaj megle po nižinah, v soboto se bo na zahodu že pooblačilo. V nedeljo bodo padavine zajele večji del Slovenije. Po nižinah bo deževalo, nad okoli 1000 metri pa večinoma snežilo,” je zapisano v napovedi Arsa. Prihodnji ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, prihodnji torek in sredo pa se bo verjetnost zanje spet povečala.

 

Komentarjev 1
  • izRODEk 16:10 01.februar 2016.

    Preveč je vremenskih dejavnikov, da bi se temperature skozi vso koledarsko poletje dalo predvideti, kot to tukaj piše, čista bedarija. Vprašajte jih, če so na to napoved pripravljeni staviti nekaj svojega denarja, boste videli, da ne bi bili več tako ...prikaži več prepričani.Drugo pa je, kako bolj toplo: z nekaj dnevi preko 35 stopinj ali z veliko dnevi nad 30? Prazne marnje...