Svet
2487 ogledov

Vrh EU in Zahodnega Balkana: Janševega predloga v osnutku ni

Vrh EU in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju
1/13
Epa
Vrh EU in Zahodnega Balkana bo potrdil evropsko perspektivo regije, a brez bistvenih premikov.

Voditelji članic EU in držav Zahodnega Balkana bodo danes na Brdu predvidoma potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a bistvenih premikov Albanija, BiH, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora in Kosovo ne morejo pričakovati. Policija sicer tudi danes pričakuje proteste nasprotnikov vladnih ukrepov za omejitev covida.

"EU potrjuje nedvomno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana in pozdravlja zavezanost partnerjev na Zahodnem Balkanu evropski perspektivi, ki je v vzajemnem strateškem interesu," piše v osnutku izjave z Brda, ki jo bodo danes sprejeli voditelji članic EU v posvetovanju z voditelji Zahodnega Balkana.

Vprašanje hitrosti širjenja EU

Prav tako naj bi EU v izjavi "ponovno potrdila zavezanost širitvenemu procesu", a obenem spomnila, da je pomembno, da lahko ohrani in poglobi svoj razvoj ter zagotovi zmožnost integracije novih članic.

Vrh EU in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju | Avtor: Epa Epa

Trenutno najbolj pereče širitveno vprašanje je, kdaj bo unija začela pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. V Skopju in Tirani od tega vrha spodbudnih novic ne morejo pričakovati. Majhne možnosti za premik so po bolgarskih volitvah, ki bodo sredi novembra.

Eden od pričakovanih konkretnih rezultatov je bil načrt glede roaminga - za postopno zniževanje stroškov gostovanja v tujem mobilnem omrežju, kar bi bila oprijemljiva korist za ljudi v regiji. Vendar pa kaže, da unija državam v regiji na tej točki še ne bo ponudila konkretnih časovnih ciljev.

Predloga Slovenije v osnutku ni

Slovenija naj bi bila želela v izjavo vključiti zavezo, da bo EU vse države Zahodnega Balkana sprejela do leta 2030, in referenco na odpravljanje komunistične dediščine, vendar v osnutku, usklajenem v začetku tedna, teh predlogov ni.

Vrh EU in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju | Avtor: Epa Epa

Med članicami unije ni enotnosti glede hitrosti in nujnosti nadaljnje širitve na države Zahodnega Balkana, in to kljub bojazni, da bodo ob odsotnosti EU tamkajšnji prostor politično in gospodarsko zavzele Kitajska, Rusija in Turčija.

Z vrhom EU in Zahodnega Balkana, osrednjim dogodkom slovenskega predsedovanja Svetu EU, se bodo sklenile dvodnevne razprave voditeljev na Brdu; v torek so se posvetili razpravi o krepitvi strateške suverenosti unije.

Vrh EU in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • QSprm 11:23 06.oktober 2021.

    Medtem ko se rezimska falanga medi in dobrika na brdu, se v drzavi izvaja drzavni udar in rusi ustavna ureditev drzave. Povsem v skladu s talibanskim rezimom se vsak drugace mislec takoj znajde pred sveto inkvizicijo. Uvedba enoumja, enopartijskega sistema ...prikaži več in totalitarnega rezima je v teku. Sicer pateticno skovikajo o nekih demokraticnih ureditvah, medtem ko je hram demokracije ze kar lep cas samo se leglo korupcije in sprijenih glavonzcev.

  • Pepe007 11:08 06.oktober 2021.

    Dejstvo je, da je so pač naslednice SFRJ najrevnejše države v EU. Ukrajina in Moldavija sta še po BDP bolj zadaj. Očitno niso leta "samoupravnega socializma" prinesle ne delavnosti, ne sposobnosti.

  • sam1 09:06 06.oktober 2021.

    Izgleda,da bo ta opevani Janšev "shod" bolj ena neformalna večerja EU voditeljev,pa malo si bodo ogledali te balkanske "vođe",če so še pripravljeni izpolnjevati zahteve EU z obljubami,da bodo ob njihovih izpolnitvah nekoč člani te združbe-Jajo pa kot polizan cucek,brez vsebine in teže..