Svet
1 ogledov

Vrh se je končno začel, z veliko zamudo

Vrh EU Reuters
Voditelji članic Evropske unije (EU) se bodo znova poskušali dogovoriti o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020.

Po več kot peturni zamudi se je v Bruslju pravkar začel vrh EU, ki naj bi prinesel dogovor o evropskem proračunu za obdobje 2014-2020. Vrh se začenja v znamenju zmernega optimizma, a stališča članic so še precej vsaksebi.

Britanski premier David Cameron, ki naj bi bil največja ovira na poti h kompromisu, je ob prihodu izpostavil, da so bile novembrske številke previsoke. "Če se danes ne bodo znižale, dogovora ne bo," je posvaril.

EU ne bi smela biti imuna na pritiske za zmanjšanje porabe in racionalizacijo svojega delovanja, s katerimi se soočajo njene članice, je še poudaril Cameron, ki želi čim skromnejši proračun in čim bolj olajšati denarnico evropskim uradnikom.

Proračun bi oklestili še za 30 milijard

Vrh se je začel s precejšnjo zamudo, saj je bil začetek sprva predviden ob 15. uri. Razlog za to so usklajevanja podrobnosti v novem predlogu, ki ga bo razgrnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Zadnji Van Rompuyev predlog predvideva skupno 1011 milijard evrov za evropsko blagajno. V novem predlogu naj bi predsednik to številko oklestil še za do 30 milijard evrov. Rezalo naj bi se v administraciji in zunanjih programih.

Čeprav predlog še ni znan, so že zaokrožile različne številke: na primer, krovno številko za evropsko blagajno naj bi omejil s 1011 na 995 milijard evrov, proračun za zaveze z 972 na 957 milijard evrov, proračun za plačila pa z 935 na 905 milijard evrov.

Janša pričakuje dogovor

Slovenski premier Janez Janša je ob prihodu izrazil pričakovanje, da dogovor bo. "Bila bi velika škoda, če do njega ne bi prišlo. Ni pa 100-odstotnih garancij," je dejal. "Slovenija bo poskušala izboljšati svoj položaj, vendar pa je vse relativno," je še poudaril.

Slovenija si bo prizadevala priboriti čim več kohezijskih evrov in sredstev za razvoj podeželja. Na teh področjih v sedanjem finančnem okviru 2007-2013 dobi dobrih pet milijard evrov, sedaj pa naj bi računala na okoli štiri milijarde.

Janša se bo sicer ob robu vrha, predvidoma še ta večer, sestal s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem, da se pogovorita o reševanju problema Ljubljanske banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.