Svet
79 ogledov

Vrnili sta se Belka in Strelka

asteroid iStockphoto
Na današnji dan pred 51 leti se je na Zemljo vrnilo vesoljsko plovilo Korabl-Sputnik 2, ki je imelo na krovu psa Belko in Strelko, 40 miši, dve podgani in več rastlin.

Sputnik 2 je bilo drugo vesoljsko plovilo in prvo, ki je imelo na krovu živo bitje. V zemljino orbito je bilo izstreljeno 3. novembra 1957. Prva psička, ki je poletela v vesolje, je bila Lajka.

Žal je v vesolju preživela le šest dni; na Sputniku pa je okoli Zemlje krožila še nekaj časa, vse dokler ni vesoljsko plovilo ob vnovičnem vstopu v atmosfero eksplodiralo. V spomin na rusko psičko, ki je bila pred odhodom v vesolje brez doma in se je potepala po moskovskih ulicah, so pozneje postavili spominsko ploščo na ruskem inštitutu za letalstvo in vesoljsko medicino.

Samo tri leta pozneje, točneje 19. avgusta 1960, so Sovjeti v vesolje poslali še psički Belko in Strelko, 40 miši, dve podgani in celo vrsto rastlin. Na trdna zemeljska tla sta se psički skupaj z drugimi živalmi in rastlinami vrnili 20. avgusta. Leto pozneje je Strelka skotila več mladičkov, enega od njih pa so podarili takratnemu ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju oziroma njegovi hčerki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.