Svet
2 ogledov

Vroča Patria

Jorma Wiitakorpi je avgusta odstopil zaradi skrbi za ugled podjetja. Žurnal24 main
Finske oblasti so spet priprle nekdanjega direktorja Patrije Jormo Wittakorpija, osumljenega korupcije. Wittakorpi je bil direktor Patrije do 18. avgusta, ko je presenetljivo odstopil.

Glavni finski preiskovalec Kaj Bjorkvijst priprtja ni hotel komentirati, potrdil je le, da preiskava poteka zelo intenzivno. Wittakorpi je ves čas zatrjeval, da v podkupninske posle ni vpleten ter da ni dokazov o tem, da je v poslovanju Patrije prišlo do podkupovanj. Da pa temu ni tako, je Bjorkvijst potrdil v razvpiti oddaji Resnica o Patrii.

 

Erjavec pričakuje zakonit postopek

Na priprtje nekdanjega direktorja finske Patrie se je odzval tudi obrambni minister v odhajanju Karl Erjavec. Slednji pričakuje, da bo postopek na Finskem izpeljan v skladu z zakonom in da se bo v njem ugotovila morebitna odgovornost Jorme Wiitakorpija. ˝Zaenkrat pa gre zgolj za sume,˝ je dejal.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je ocenil, da ˝ta aretacija še ne pomeni nič v smislu pravnomočnosti, vsekakor pa povečuje dvom v to, da je ta posel bil korektno izpeljan˝. Sama aretacija pa ne govori o morebitni vpletenosti Karla Erjavca, je dodal.

Sojenje prihodnje leto
Bjorkquist je še povedal: ˝Sojenje se bo začelo prihodnje leto, kdaj natančno, pa zdaj še ne ve nihče.˝ Tudi v Sloveniji je preiskava še v predkazenskem postopku, potrjujejo na tožilstvu. Na policiji dodajajo, da se kriminalistična preiskava nadaljuje, prav tako mednarodno policijsko sodelovanje. Glede Walterja Wolfa v Sloveniji trenutno ni uveden noben kazenski postopek, nam je potrdil njegov odvetnik Kac. Na Finskem pa je Wolf po Bjorkvijstovih besedah še vedno osumljenec.

Rotis bi izstopil

˝Želimo izstopiti iz pogodbe o patriah,˝ je znova potrdil Ivan Črnkovič, generalni direktor Rotisa, ki je posrednik med ministrstvom za obrambo in finsko Patrio. Kot glavni razlog za to pa je Črnkovič prvič navedel ˝naporno sodelovanje s Patrio˝. Črnkovič ob tem poudarja, da za izstop iz pogodbe potrebuje soglasje ministrstva in Patrie. ˝Izstop je naš namen, naš interes, vendar bi pogajanja in uskaljevanja o tem lahko trajala leta, Lahko tudi, da iz pogodbe ne bomo mogli izstopiti nikoli.˝

Kazenske obresti
V Slovenski vojski bi moralo biti ta trenutek že devet Patriinih oklepnikov, a so dobili le validacijsko vozilo. Prvo uporabno vozilo naj bi prevzeli še ta mesec, so nam povedali na obrambnem ministrstvu. Do konca leta naj bi bilo v vojski trinajst patrij. Vse do prevzema prve patrije pa tečejo zamudne obresti. Obresti tečejo za vsako vozilo posebej in jih bo Mors terjal od Rotisa.

Slabše poslovanje

Wittakorpi za Žurnal24 v začetku avgusta potrdil, da v Patrii čutijo posledice afere. V prvih devetih mesecih letos so ustvarili za 17,7 milijona evrov dobička, kar je za skoraj sedem milijonov manj kot v istem obdobju lani. V devetih mesecih lani je imela Patria za 390 milijonov evrov naročil, letos v istem obdobju pa za 240.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.