Svet
16 ogledov

Vroča točka vas Rudare

Kosovo Reuters
Na severnem delu Kosova kosovski Srbi še vedno vztrajajo na barikadah blizu prehodov Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji. V vasi Rudare okoli 150 ljudi, v vasi Zupče ter na vhodu v Leposavić pa po 100.

Po besedah predstavnika Srbov Radenka Nedeljkovića se z barikad ne bodo umaknili, dokler na prehodih ne bo vzpostavljeno prejšnje stanje. Kfor pri tem opozarja, da bo, če bo treba, uporabil tudi silo.

"Ne glede na grožnje Kforja, da bo barikade po potrebi prebil s silo, bomo protestirali do izpolnitve naših zakonitih in legitimnih zahtev, da se na prehoda Jarinje in Brnjak povrne stanje, kot je bilo pred odlokom Prištine, da ti dve točki prevzamejo posebne enote kosovske policije," je dejal Nedeljković.

Prav tako opozarja, da ne bodo dovolili, da del Kforjevih enot pride skozi barikade. "Glede na to, da imajo helikopterje, s katerimi prevažajo albanske carinike in policijo, bi lahko z njimi dostavljali tudi hrano svojim vojakom," meni Nedeljković.

Odpora ne bodo tolerirali

Vodja misije EU na Kosovu (Eulex) Xavier de Marnhac je danes v Prištini dejal, da Eulex spoštuje ustavo in zakone Kosova ter podpira vzpostavitev carinskega nadzora na celotnem ozemlju Kosova. Po pogovoru s kosovskim premierom Hashimom Thacijem je še poudaril, da so napadi na sile Kfor in Eulex nesprejemljivi in da ne bodo tolerirali nasilja.

Dodal je, da se je pred tem pogovarjal s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem, s katerim se je dogovoril, da si bodo skupaj prizadevali za zagotovitev svobode gibanja, ter izpostavil, da je odpor do tega "nezakonit in da ga ne bodo tolerirali", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Rudare ostaja vroča točka

Sile Kfor so se v petek zvečer umaknile z zapore v vasi Rudare na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, ki so jo vzpostavili lokalni kosovski Srbi. Kljub temu več sto Srbov tu in še na nekaj krajih vztraja tudi danes.

Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je povedal, da so razmere na območju dokaj umirjene, da pa vroča točka ostaja vas Rudare, saj blokada za sile Kfor še ni sproščena.

Pripadniki sil Kfor, med njimi tudi slovenski vojaki, na vsaki dve uri opravijo nadzor razmer na območju blokade v vasi Rudare, nato pa se vrnejo. "Vojaki izvajajo nadzor situacije. Gredo tja, pogledajo, kakšno je stanje. Namen je samo, da opazujemo, ali se kaj dogaja," je še dejal.

Incident na mejnem prehodu Jarinje

Srbske agencije pa so pisale tudi o manjšem incidentu na mejnem prehodu Jarinje. Ameriški vojaki naj bi okrog polnoči včeraj na meji zadržali predstavnika Beograda Borislava Stefanovića in ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, ki sta se odpravljala na današnjo izredno sejo v Beograd. Stefanović se je sprva odpravil peš do meje, a so pripadniki Kforja vanj uperili puške in zahtevali, naj se vrne nazaj. Nato so pregledali avto in pol ure kasneje so ju spustili čez prehod, ki je zaprt že od četrtka in razglašen za vojaško območje.

Komentarjev 3
  • srs86 00:46 01.avgust 2011.

    križar....kaj sploh bereš potem ta članek če te ne zanima??RAjši se zadrži takšnih bednih komentarjev.Privat.....to je politika prištine , ki izpolnjuje ukaze Amerike.

  • privat 09:35 31.julij 2011.

    kaka vroča točka...to je srbska politika

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:45 30.julij 2011.

    Malo ali skoraj nič nas ne zanimajo fasaderji in opankarji!