Svet
22 ogledov

Vročinski val po Evropi

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vročinski val bo trajal vsaj še teden dni. Ponekod po Evropi rekordne temperature. V Nemčiji medtem neurja in celo divjanje tornada.

V Sloveniji naj bi se visoke temperature nadaljevale še vsaj kak teden, pravijo na Agenciji za okolje. Živo srebro se bo v velikem delu države v teh dneh povzpelo tudi do 36, 37 stopinj. Nekaj kratkotrajne ohladitve lahko prinesejo le popoldanske nevihte. Gre za tretji letošnji vročinski val; prvič nas je močno grelo že 12. junija, drugič v začetku julija.

Vročina tare skoraj vso Evropo; v Tbilisiju v Gruziji so včeraj zabeležili celo rekordno temperaturo, 44 stopinj Celzija, vroče vreme v tej državi pa se bo nadaljevalo še ves teden. Z visokimi temperaturami preko 35 stopinj se borijo tudi v Rusiji in na Poljskem.

Številni Slovenci med počitnicami pred vročino bežijo na jadransko obalo, kjer pa bo do konca tedna ravno tako nad 35 stopinj Celzija.

Neurja in tornado v Nemčiji
Tornado je namreč v ponedeljek okoli tretje ure popoldne pustošil v kampu na otoku Duene, v katerem je bilo okoli sto ljudi. Dve osebi sta v kritičnem stanju, najmanj šest ljudi pa je huje ranjenih.

Očividci so tornado opisali kot "črni zid", ki se je oblikoval in nato razpadel. Po poročanju nemške televizijske postaje ZDF je bilo nekaj počitnikovalcev ranjenih tudi zaradi ležalnikov, ki so dobesedno leteli po zraku.

Sicer pa so se tudi drugod po Nemčiji razbesnele nevihte. V severnem mestu Nordhorm je drevo, ki je padlo na ulico, ubilo žensko. Prekinjene pa so bile tudi železniške povezave med mesti Köln, Düsseldorf in Aachen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.