Svet
20 ogledov

Vrste kot v času naftne krize

Bencinska črpalka  v Brooklynu Reuters
Električni dobavitelj obljublja elektriko do sobote. Na bencinskih črpalkah vrste kot v času naftne krize. Našteli 85 smrtnih žrtev in za 50 milijard dolarjev škode.

Newyorško podjetje ConEd je v četrtek zagotovilo, da bodo do sobote elektriko imeli prebivalci juga Manhattna in Brooklyna. Brez elektrike so že od ponedeljka zvečer zaradi poplave po orkanu Sandy. Ocene neposredne škode zaradi orkana, ki je po zadnjih podatkih v ZDA terjal 85 življenj, so se po novem dvignile do 50 milijard dolarjev.

Nevihta premera 1530 kilometrov je najhuje prizadela državi New Jersey in New York. Samo v mestu New York so našteli 38 mrtvih, brez elektrike pa je bilo tam v četrtek še 650.000 ljudi.

Večina jih bo elektriko dobila do sobote, a nekateri bodo morali potrpeti celo do 11. novembra. Na celotnem območju, ki ga je prizadel orkan, pa je bilo v četrtek brez elektrike še vedno 4,5 milijona ljudi.

Tudi brez tople vode in ogrevanja

Pomanjkanje elektrike ni nikjer tako očitno kot na Manhattnu, ki ostaja razdeljen približno pri 40. ulici. Ljudje, ki živijo južno od meje med svetlobo in temo, nimajo niti tople vode in ogrevanja, prav tako primanjkuje hrane in vode, komunikacije ne delujejo.

V četrtek je deloma znova začela delovati podzemna železnica, vendar na Manhattnu le do 34. ulice proti jugu. Iz Queensa sta preko Vzhodne reke peljala le dva vlaka, iz Brooklyna pa so vozili le avtobusi, na katere so čakali tisoči ljudi. Z osebnim avtomobilom je bilo mostove mogoče prečkati le, če so bili v njem najmanj trije potniki.

Primanjkuje bencina

Tako v New Yorku kot v sosednjem New Jerseyju vlada pomanjkanje bencina in pred črpalkami, ki delujejo, se vijejo vrste, dolge kot v času naftne krize pred 30 leti.

Poplavljena območja so polna nesnage, ostankov nafte, kurilnega olja in kemikalij, zato je ponekod nevaren že samo sprehod.

Ponekod počasi popuščajo živci, kot na primer na Staten Islandu, kjer je Rdeči križ začel šele v četrtek zjutraj dovažati pomoč. Predsednik občine James Molinaro je krajane javno pozval, naj tej organizaciji ne darujejo ničesar več, ker tega zaradi malomarnosti in počasnosti ni vredna.

Poškodovana palača ZN

Nevihta je poškodovala tudi Palačo narodov in ZN so šele v četrtek spet začeli z delom. S strehe poslopja Generalne skupščine ZN je veter odnesel nekaj plastične kritine, v kleti je poplava, izbruhnil je tudi manjši požar. Palača narodov je sicer še vedno sredi dve milijardi dolarjev vredne obnove.

Podjetje za ocenjevanje škode Eqecat je v četrtek sporočilo, da zdaj ocenjuje neposredno škodo orkana na med 30 in 50 milijard dolarjev. Sandy bo tako drugi najdražji orkan v zgodovini ZDA za Katrino leta 2005, vendar bo njegov učinek na širšo ekonomijo majhen.

Kapitana ne iščejo več

V četrtek so ob obali Severne Karoline prenehali iskanje pogrešanega kapitana zgodovinske jadrnice HMS Bounty, ki so jo zgradili za film "Upor na ladji Bounty" iz leta 1962.

Kapitan Robin Walbridge je ladjo peljal iz Connecticuta v prepričanju, da bo ušel nevihti, vendar se je v ponedeljek potopila. Obalna straža je rešila 14 članov posadke. Potomka voditelja upora na ladji Bounty Claudene Christian je umrla, 63-letnega kapitana pa niso mogli najti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.