Svet
13 ogledov

Vrtina BP dokončno zamašena

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vrtina v Mehiškem zalivu, kamor je po eksploziji aprila v morje izteklo na milijone litrov nafte, je končno zamašena.

Naftna družba BP je v Mehiškem zalivu danes dokončno zamašila vrtino s cementom preko rešilne vrtine štiri kilometre pod morskim dnom. Vodja vladnih prizadevanj proti nesreči Thad Allen je zjutraj potrdil, da je vrtina "mrtva", potem ko se je preizkus betonskega zamaška končal uspešno.

Uspeh operacije je potrdil Zvezni urad za reguliranje energije iz oceana. Delo z mašenjem vrtine je bilo končano že v soboto, BP in regulatorji pa so čakali do danes na strditev betona in preizkus s pritiskom.

Naftna ploščad naftne družbe BP Deepwater Horizon je eksplodirala 20. aprila, pri tem pa je umrlo enajst delavcev. Mehiški zaliv je prizadela doslej najhujša ekološka katastrofa.

Družba BP je za odpravljanje posledic nesreče odštela osem milijard dolarjev, ustanovila pa 20 milijard dolarjev vreden sklad za plačilo odškodnin. Zaradi nesreče je svoj položaj izgubil generalni direktor Tony Hayward.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.