Svet
195 ogledov

Vrtoglava cena za prvi tweet

Twitter epa
Prvi tweet ustanovitelja Twitterja Jacka Dorseyja je bil na dražbi prodan za 2,9 milijona dolarjev.

Tweet iz 21. marca 2006 se glasi: "samo nastavim svoj twttr". Dorsey ga je dal na dražbo v dobrodelne namene. Malezijski kupec Sina Estavi je svojo novo pridobitev primerjal z nakupom slike Mone Lise.

Tweet, kupljen z ether kriptovaluto, je bil v ponedeljek prodan kot nezamenljivi žeton (NFT), novem trendu med kripto uporabniki. NFT je unikatno digitalno potrdilo, ki navaja, kdo je lastnik fotografije, videoposnetka ali druge oblike spletnih medijev. Vsak NFT je edinstven in deluje kot zbirateljski predmet, ki ga ni mogoče podvojiti.

NFT-ji so letos postali izjemno priljubljeni, na ta način so se začela prodajati tudi draga digitalna umetniška dela. Po svetu je nedavno že odmevala prva digitalna umetniška dražba, ki je umetniku Beeple-u prinesla 69 milijonov dolarjev, ki je trenutno tretji najdražji živeči avtor zaradi te prodaje. Beeple je 5000 fotografij je zložil v kolaž, njegova digitalna umetnina pa obstaja zgolj v digitalni obliki. Vrednost ji torej daje certifikat, ki omogoča sledljivost.

Beeplova umetnina | Avtor: cnn.com cnn.com

Strokovnjaki za družbene medije napovedujejo, da bo prodaja tweetov in drugih spletnih objav postala v prihodnosti čedalje bolj priljubljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.