Svet
4 ogledov

VS ZN obžaluje nasilje v Mjanmaru

Vojaki stražijo stavbo. Žurnal24 main
VS ZN v izjavi resno obžaluje nasilne zadušitve mirnih protestov v Mjanmaru, medtem pa tamkajšnja oblast še naprej izvaja nasilje. Tako je že med zaslišanjem umrl mjanmarski opozicijski vodja.

Varnostni svet ZN je sprejel izjavo, v kateri je izrazil "resno obžalovanje zaradi nasilne zadušitve mirnih protestov v Mjanmaru" in pozval k "pristnemu dialogu" med vojaško hunto in opozicijo. Čeprav so zaradi nasprotovanja Kitajske ostrejše tone, ki so jih zahtevale zahodne države, omilili, pomeni sprejem izjave uspeh, saj je bila sprejeta soglasno. To je tudi prva uradna izjava VS ZN o Mjanmaru.

Za izpustitev političnih zapornikov
V kompromisni izjavi je VS ZN izpostavil pomen čimprejšnje izpustitve vseh političnih zapornikov in priprtih. Vlado v Mjanmaru in druge vpletene strani so pozvali k skupnim prizadevanjem za umiritev razmer in mirno rešitev. Izpostavili so tudi "potrebo, da režim ustvari potrebne okoliščine za pristen dialog z vodjo opozicije Aung San Suu Kyi in vsemi stranmi ter etničnimi skupinami, da bi dosegli nacionalno spravo z neposredno podporo ZN". Prav danes je namreč med mučenjem na zaslišanju umrl opozicijski vodja v Mjanmaru, kjer se že mesec dni odvijajo množični protesti proti vojaški hunti, ki vlada v državi. Win Shwe je bil aretiran 26. septembra blizu Mandalaja, potem ko je vlada krvavo obračunala s protestniki.

Kaj je z drugimi priprtimi?

Koliko protestnikov je v mjanmarskih protestih dejansko umrlo, ni znano, po mnenju mnogih pa je ta številka višja od tiste, ki jo sporočajo mjanmarske oblasti. © AFP

 
Smrt 42-letnega člana demokratične stranke NLD (Nacionalna zveza za demokracijo) vzbuja skrb glede na stotine ljudi, ki so v priporu. Trupla niso poslali družini, zasliševalci pa so namignili, da so ga že dali upepeliti. Predstavniki oblasti so družino sicer obvestili o njegovi smrti, navedli pa so, da je imel težave s srcem. Bela hiša je že ukazala podrobno preiskavo smrti, ni pa navedla dodatnih sankcij za nemirno državo. Predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe je povedal, da mora vojaška hunta prenehati brutalno ravnati z nedolžnimi ljudmi in preprečevanjem prehoda v demokratično državo, drugače bodo ZDA proti njej uvedle sankcije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.