Svet
17 ogledov

"Vsa Hrvaška je prevarana"

Žurnal24 main
Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je zbralo že 10.000 podpornikov Gotovine in Markača. Protesti so potekali tudi v drugih hrvaških mestih. V Splitu je prišlo do pretepa med protestnikom in županom.
"Hočemo sojenje izdajalcu Stipetu Mesiču," je zapisano na enem izmed transparentov.

Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je danes  zbralo okrog 10 tisoč podpornikov Gotovine in Markača. Protest, na katerem so se zbrali predvsem veterani, sta organizirala gibanje Hrast in politična iniciativa Akcija za bolju Hrvatsku.

Zločinec sem in v čast mi je.
Mladin Leovac, eden od veteranov, ki se je boril v Vukovarju.

Protest se je začel z minuto molka v spomin na vse, ki so umrli za Hrvaško. Na odru se je zvrstilo že ogromno govorcev. Njihova sporočila so bila  jasna. Trenutni oblasti očitajo izdajstvo in zavračajo vstop v EU. Obsodili so politiko, Stipeta Mesića, Iva Sanaderja in Jadranko Kosor.

Na trgu so plapolale številne zastave. Nekateri so hrvaško in ameriško zastavo povezali z napisom "Skupaj 1995".

"Gospodje, narod vas je poslal, da zanj delate. Želimo prekinitev vseh pogajanj z EU, saj ne želimo postati članica Unije in društva kapitalistov, ki nima enakih kriterijev za vse," je hrvaško vlado pozval eden izmed govorcev in dodal, da se ni dobro igrati z narodom, saj se vojna na Hrvaškem še ni zaključila.

Vlado vodijo četniki.
Božidar Alič, eden izmed govorcev

Govorci so v svojih govorih poudarjali tudi vlogo generalov pri nastanku samostojne Hrvaške. "Prevarana je vsa Hrvaška, ne samo generali. Naši generali so heroji, ustvarili so Hrvaško, ki bi jo morali voditi," je rekel eden izmed govorcev.

Po besedah glavnega organizatorja protesta Željka Sačića so z včerajšnjo razsodbo obsodili vseh 16 tisoč ljudi, ki so se borili za samostojno Hrvaško, kar pa nikakor ni dopustno.

Na koncu protesta je policija prijela tri protestnike. Dva zaradi trganja zastave in enega zaradi zažiga bakle. Kot poroča 24sata, naj bi bil med njimi tudi Dubravko Krčmarek, ki ga je policija v preteklosti zaradi protestov že priprla.

V Splitu mladenič nad župana
Okoli tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Splitu. Ob 13. uri so se podporniki začeli zbirati na Trgu Anteja Starčevića v Osijeku, zbrali pa so se tudi podporniki v središču Reke.

Na protestu v Splitu, kjer se vrstijo govorci, se je zgodil incident. Splitskega župana Željka Keruma je med govorom na odru napadel mladenič, najverjeteje član Torcide, ki se ni strinjal z njegovim govorom. Stopil je do odra in župana udaril po obrazu. Po kratkem prerivanju so se strasti umirile.

Zanimivo je, da se je Kerum sploh pojavil na odru, saj ni bil predviden kot govorec. Ko so ga organizatorji opazili med množico, so ga povabili, naj spregovori.

Sestanek Kosorjeve z veterani
Hrvaška premierka Jadranaka Kosor se je danes, medtem ko so drugi protestirali, sestala s predstavniki 48 veteranskih združenj. Dogovorili so se za sodelovanje.

Kosorjeva je zagotovila vso pomoč hrvaške vlade in napovedala, da se bo vlada vključila v proces kot "prijatelj sodišča".

Na skupni novinarski konferenci je po srečanju izrazila tudi zadovoljstvo, da so predstavniki veteranskih združenj izrekli podporo vladi za končanje pogajanj Hrvaške za vstop v EU. "V trenutku, ko preučujemo, kaj vse se je zgodilo, je izjemno pomembno slišati, da hrvaški branilci menijo, da ni alternative, kot da Hrvaška zaključi pogajanja in postane 28. članica EU."

Glavni dogovor današnjega triurnega sestanka, ki se ga je udeležil tudi oproščeni general Ivan Čermak, je bil da si bodo vsi skupaj prizadevali, da najdejo kar najboljše pravne argumente, da bi v pritožbenem postopku ovrgli razsodbo haaškega sodišča.

Kako dolgo še v Haagu?
Odvetniki Anteja Gotovine in Mladena Markača se bodo na sodbo pritožili, pritožbeni postopek pa bi lahko trajal dve leti, po poročanju hrvaških medijev ocenjujejo odvetniki, ki imajo izkušnje z delovanjem haaškega sodišča. Sam postopek vložitve pritožbe traja dolgo časa, saj zna vsak posamezen korak trajati več mesecev.

Napovedal obširno pritožbo
"Človek se vpraša, ali sem na Marsu ali v sodni dvorani haaškega sodišča," je odločitev sodišča komentiral odvetnik Gotovine Luka Mišetić. Napovedal je, da bo glede na slišano v dvorani pritožba obširna. Prepričan je, da sodnik Alphonse Orie ni odločil na podlagi zakona. Glede na sodbo je videti, kot da obramba ni bila v sodni dvorani in da dokazi niso bili predani, je bil ogoročen Mišetić.

Čermak že doma
Pričakovati je tudi, da bo haaško tožilstvo vložilo pritožbo na oprostilno sodbo generalu Ivanu Čermaku. Slednji je sicer včeraj nekaj po 18. uri že prispel v Zagreb. Ponj je v Haag odšlo vladno letalo, na zagrebškem letališču pa ga je pričakala premierka Jadranka Kosor. "Počutim se slabo. Nihče na Hrvaškem se ne more počutiti dobro po tem, kar se je danes zgodilo v Haagu. Skupaj moramo dati glave in ugotoviti, kaj se lahko naredi na naslednji stopnji," je ob prihodu povedal Čermak.

Ne skrbite, močan sem.
Ante Gotovina po razglasitvi sodbe

S svojimi domačimi je govoril tudi Gotovina, ki je v telefonskem pogovoru izrazil jezo nad dodeljeno kaznijo. Hkrati pa je izrazil željo, da ne želi nikakršnih protestov in shodov, kar naj domačini Pakoštan spoštujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.