Svet
37 ogledov

Vsadki ogrožajo številne Britanke

Žurnal24 main
Zdravje desettisočih Britank je ogroženo zaradi neustreznih silikonskih prsnih vsadkov.

Okoli 50 tisoč Britank ima v svojem telesu silikonske vsadke francoskega podjetja Poly Implant Prothese. Sporni vsadki naj bi vsebovali neustrezno polnilo, ki povzroča, da se vsadki kmalu po operaciji pretrgajo, kar pa je izjemno nevarno. Britanski mediji poročajo, da vsadki niso narejeni pod strogim nadzorom.

Kmalu po operaciji – težave
Vsadke naj bi omenjeno podjetje polnilo s silikonskim gelom, ki ga uporabljajo za polnjenje žimnic in zračnih blazin, prav tako pa naj ne bi vsebovali premaza, ki ščiti pred razpokami. Do tega spoznanja so prišli plastični kirurgi, ki so bili začudeni nad številom pacientk, ki so se zaradi težav kmalu po operaciji oglasile pri svojih zdravnikih.

Francosko podjetje Poly Implant Prothese je moralo iz prodaje umakniti svoje silikonske vsadke, saj so se zaradi neustrezne vrste silikonskega polnila pogosto kmalu po operaciji pretrgali. Pri nas omenjenih vsadkov ni.

Nigel Mercer, predsednik angleškega združenja kirurgov za plastično in lepotno kirurgijo pravi, da ne gre za naključje in da bi morali v zvezi z omenjenimi silikonskimi vsadki sprožiti preiskavo. „Poudariti moram, da kirurgi nimajo nič pri celotni zadevi,“ je še dodal.  Združenje je pozvalo ženske, ki so prestale operacijo, naj pri svojem kirurgu preverijo, za katere vsadke gre v njihovem primeru.

Nove bodo plačale same

„Vse tiste ženske, ki imajo vsadke omenjenega podjetja pozivamo, naj se naročijo na ultrazvočni pregled, ki bo pokazal ali so njihovi vsadki poškodovani. Če gre za poškodbo, morajo biti vsadki nemudoma odstranjeni,“ pravi Mercer. Plastični kirurgi omenjenih vsadkov ne smejo več uporabljati, zaradi česar pa bodo na veliki izgubi, saj je podjetje Poly Implant Prothese svoje vsadke prodajalo po najnižji ceni. Ženske, ki jim bodo vsadke odstranili, bodo morale nove plačati iz lastnega žepa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.