Svet
27 ogledov

Vsak četrti Srb alkoholik

Žurnal24 main
25 odstotkov vseh prebivalcev Srbije je alkoholikov, več kot 40 odstotkov njih pa vsak dan pije alkoholne pijače, je dejal Vladan Jugović z Instituta za psihično zdravje.

"Alkoholizem je še vedno na prvem mestu boleznih toksikoloških odvisnosti. Opazili pa smo tudi porast nekemičnih odvisnosti, kot so patološko kockanje, ter odvisnost od spleta," je dejal Vladan Jugović.

Po njegovih besedah je samo pet odstotkov vseh Srbov abstinentov, 75 odstotkov pa je zmernih pivcev. Srbi prvič pridejo v stik z alkoholom, ko so stari med 13 in 15 let, je poročal srbski Mondo.

"Statistični podatki kažejo, da je 32 odstotkov prebivalcev v zadnjem mesecu dni popilo pet pijač, in to eno za drugo, kar pomeni, da so oni možni bodoči odvisniki od alkohola," je še dejal jugović in dodal, da "smejo" moški popiti največ 14 pijač na teden, ženske in starejše osebe pa eno na dan.

Jugović je še poudaril, da je alkohol na tretjem mestu vodilnih dejavnikov tveganja obolevnosti in smrti, da ga povezujejo s 66 različnimi boleznimi ter da imajo odvisniki od alkohola 15 let krajše življenje od tistih, ki niso odvisni.

Najnovejše raziskave, ki so bile narejene v zadnjih šestih mesecih, so pokazale, da so najbolj pogosti pacienti Instituta ljudje, stari med 30 in 50 let. 20 odstotkov tistih, ki so prišli na zdravljenje, predčasno odneha. Med odvisniki pa prevladujejo moški, ki jih je kar petkrat več kot žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.