Svet
1301 ogledov

Vsak dan pojemo za eno plačilno kartico plastike

Kreditne kartice Boštjan Tacol
Oseba na tedenski ravni najverjetneje v svoje telo vnese v povprečju pet gramov plastike, kar je sorazmerno količini ene plastične plačilne kartice.

Največji vir plastike, ki ga vnesemo v telo, je po vsem svetu voda, kaže najnovejša raziskava avstralske univerze v Newcastlu, ki jo je naročila organizacija za varstvo narave WWF.

Analiza Brez plastike v naravi: ocena človeškega zaužitja plastike iz narave (No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People), ki je združila podatke iz več kot 50 različnih raziskav na to temo, ugotavlja, da oseba v povprečju tedensko vnese v svoje telo okrog 2000 koščkov plastike, kar na mesečni ravni predstavlja 21 gramov, na letni pa 250 gramov plastike.

Največji vir plastike v telesu je voda, tako stekleničena kot iz pipe, pri čemer so razlike med različnimi deli sveta ogromne. Voda v ZDA in Indiji ima v povprečju dvakrat več delcev plastike kot tista iz Evrope in Indonezije. Največjo stopnjo plastičnih delcev imajo še školjke, sol in pivo, še ugotavlja najnovejša raziskava.

Rezultati potrjujejo nujnost konkretnih ukrepov za zmanjšanje negativnih vplivov na ekosisteme, so danes sporočili iz WWF Adria. "To bi moralo prebuditi vlade in jih spodbuditi k ukrepanju. Plastika nima negativnega vpliva samo na oceane, vodne tokove in morsko življenje, ampak tudi na vse nas. Nujno je ukrepanje na globalni ravni," je izpostavil generalni direktor WWF International Marco Lambertini.

V WWF so znova pozvali k podpisu globalne peticije, s katero pozivajo k pravno zavezujočemu sporazumu o onesnaženju s plastiko in pod katero so zbrali več kot pol milijona podpisov. Sporazum bi določal nacionalne cilje in zahteval pregledno poročanje podjetij ter zagotavljal finančno in tehnično podporo državam z nizkimi dohodki, kar bi povečalo njihovo zmogljivost ravnanja z odpadki, so povzeli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar Oksintarra
  Oksintarra 01:10 13.junij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

 • Avatar Oksintarra
  Oksintarra 01:10 13.junij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

 • Avatar vec
  vec 22:34 12.junij 2019.

  Tune iz Rio mare piksen so pa ZDRAVILNE, čeprav je omenjena firma na devetem mestu po kvaliteti tune v KONZERVAH. Pri nas pa draga k žafran, celo athena iz eurospina je boljša. čeprav stane pol al pa še manj cene rio mare.