Svet
20 ogledov

Vsak drugi Švicar bi izgnal prestopnike

švica referendum EPA
Po zakonu, ki ga predlaga desničarska SVP Švica ne bi deportirala le tujce, ki so zagrešili umor, posilstvo ali bili vpleteni v trgovino z ljudmi, pač pa tudi storilce manjših prekrškov, kot so denimo tudi krivo pričanje in vandalizem.

Švicarji bodo na jutrišnjem referendumu odločali o zakonu, s katerim bi uvedli deportacijo tujcev, ki bi storili kaznivo dejanje. Po raziskavah sodeč okrog polovice švicarskih volilnih upravičencev podpira takšen zakon. Prepričani so, da bi na ta način zmanjšali stopnjo kriminala v državi.

Nasprotniki pobude opozarjajo, da bi takšen zakon spodkopal parlamentarno demokracijo in pravno državo. Opozarjajo, da je bil referendum vložen v izogib razpravam v parlamentu in da bi se obšla tudi vloga sodišč, opozarjajo.

Populistična SVP, ki podporo zbira s sloganom kot je “Ustvarimo varnost”, je na zadnjih parlamentarnih volitvah največ glasov prejela na podlagi kampanje, ki je bila usmejena izrazito proti priseljencem; danes ima v vladi dva od sedem ministrskih mest.

Vse ostale stranke v parlamentu predlogu nasprotujejo, proti njemu govori tudi manifest skupine 120 pravnih strokovnjakov in 270 nekdanjih in današnjih poslancev. Opozarjajo, da bi bil zakon predvsem nepravičen zoper drugo generacijo tujcev; zoper ljudi, ki so bili rojeni v Švici, a nimajo njenega državljanstva.

Različna kazen za isti prekršek

Nekdanji sodnik vrhovnega sodišča Niccolo Raselli je težavo ponazoril na primeru 20-letnega Andreja, ki se je s švicarskimi prijatelji napil, nato pa vlomil v trgovino, kjer je skupaj z njimi ukradel alkohol. Vso skupino bi sicer kaznovali, vendar Andreju bi poleg kazni naložili še izgon iz države. Moral bi zapustili svoje delo, svojo družino in se preseliti v matično državo svojih staršev, pa čeprav komaj govori njihov jezik.

Kritiki zakona opozarjajo še, da bi zakon kršil sporazum med Švico in Evropsko unijo o svobodi gibanja, kar bi lahko še dodatno poslabšalo dvostranske odnose. 

Komentarjev 11