Svet
12 ogledov

Vsak srbski politik se zaveda, da bo Kosovo samostojno

Srbski predsednik Boris Tadić je predlagal model avtonomije. Žurnal24 main
Pogajanja o Kosovu so samo še iskanje izhoda za srbske politike, medtem ko se srbska javnost že zaveda, da Kosova nimajo več.

"Vsak srbski politik se zaveda, da bo Kosovo samostojno," je v Bruslju ocenil evropski poslanec in poročevalec za Srbijo Jelko Kacin. V Bruslju se je končal še en krog pogajanj med Beogradom in Prištino, na katerem je kosovska stran vztrajala pri oblikovanju novega odnosa, srbska pa pri različnih modelih vsebinske avtonomije po vzoru Aalandskega otočja na Finskem. "To je še ena precej eksotična rešitev, ki je popolnoma nesprejemljiva za balkanske razmere," je o srbskem predlogu menil Jelko Kacin, evropski poslanec in poročevalec za Srbijo."O tem naj se pogajajo pogajalci," je zamisel o rešitvi statusa Kosova komentiral nemški komisar Rehn.

Rehn je sicer danes nakazal, da v četrtek pričakuje dogovor politikov v Bosni in Hercegovini glede policijske reforme, ki je zadnji pogoj za BiH za podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo.

Minister za zunanjo politiko EU Javier Solana in posebni odposlanec za Kosovo Martti Ahtisaari © AFP

 
Varnostni svet ZN o poročilu o Kosovu 19. decembra
VS ZN bo o poročilu kontaktne skupine za Kosovo o napredku, doseženem na pogovorih Beograda in Prištine pod okriljem pogajalske trojke (EU, ZDA, Rusija), razpravljal 19. decembra. Nekaj dni pred zasedanjem VS ZN bo na prizorišče stopila Evropska unija, ker Beograd in Priština kljub dodatnim 120 dnem pogovorov nista nič bliže kompromisu. Takrat naj bi tudi izrazili pripravljenost Unije, da na Kosovu prevzame nalogo, ki jo zanjo predvideva načrt posebnega odposlanca Marttija Ahtisaarija , oziroma da na Kosovo pošlje svojo misijo, ki bo skrbela predvsem za uveljavljanje vladavine prava in delo policije.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun morebitne enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova ne bo preklical, ampak bo ZN v tem primeru molčal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.