Svet
8 ogledov

Vsak tretji bi imel lastno podjetje

Zavod za zaposlovanje brezposelnih ne bo napotoval na malo delo, ampak ga bodo t Žurnal24 main
Dve tretjini Evropejcev iz 16 držav sta naklonjeni samozaposlitvi.

Vsak tretji anketiranec si lahko predstavlja ustanovitev lastnega podjetja, v Grčiji, kjer je ta odstotek največji, pa si to lahko predstavlja vsak drugi anketiranec, kaže Evropsko poročilo o podjetništvu 2012.

Danci samozaposlitvi najbolj naklonjeni

Raziskava je pokazala, da v primerjavi z letoma 2010 in 2011 potencial za samozaposlitev po celotni Evropi ostaja praktično na enaki ravni. Trije od štirih vprašanih namreč ocenjujejo, da bo čez deset let v sodobnemposlovnem svetu samozaposlitev enako ali še bolj pomembna kot danes.

Ugotovitve kažejo, da so samozaposlitvi najbolj naklonjeni anketiranci iz Danske (85 odstotkov), na drugem mestu je Francija (77 odstotkov), na tretjem pa Velika Britanija (75 odstotkov). Samozaposlitvi so najmanj naklonjeni na Madžarskem (47 odstotkov), v Avstriji in Nemčiji (po 35 odstotkov) ter v Španiji (32 odstotkov).
Vsak drugi Grk vidi samozaposlitev kot alternativo brezposelnosti.

S samozaposlitvijo proti brezposelnosti

Potencial za samozaposlitev je medtem najvišji v Grčiji. Tam namreč vsak drugi prebivalec vidi samozaposlitev kot dobro priložnost, s katero se je moč vrniti na trg dela, ali kot alternativo brezposelnosti. Povprečje v Evropi znaša 22 odstotkov.

Za in proti samozaposlitvi

Najpomembnejši atributi samozaposlitve za evropske anketirance so neodvisnost od nadrejenega, samouresničevanje, možnost za uresničitev lastnih zamisli in možnosti dodatnega zaslužka. Pomanjkanje začetnega kapitala, nestabilno gospodarstvo in strah pred neuspehom pa so po drugi strani zaznani kot največje ovire za samozaposlitev, še kaže poročilo.

Komentarjev 2
  • Avatar vzhod
    vzhod 11:13 18.november 2012.

    Ispiranje možganov sa strani tistih kateri so uničili gospodarstvo po vsej evropi.Sebi so priskrbeli politično karijero,plačo, privilegij, nabirajo kapital (nekretnine).Cena EU.zakaj oni ne idejo v samozaposlitev ? Kakšen je njihov prispevek združeni evropi ?Mladi po evropi so zmedeni, ...prikaži več, neiformirani, nimajo iskušnje z prevarantimi.

  • zic 11:12 18.november 2012.

    ja ja, vsak tretji, samo zato, da državi pobere denar (kao ugodnost pri odpiranju) potem pa naredi pufe, da glava boli...na koncu je pa kriva država in javni uslužbenci, ker je ta že v naprej vedu, da nima pojma zakaj ...prikaži več bi imel s.p......ajoj, kam mi gremo!!??