Svet
9 ogledov

Vsak v pričakovanju svojega prav

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Razglasitev mnenja haaškega sodišča o skladnosti razglasitve kosovske neodvisnosti z mednarodnim pravom tako Srbija kot Kosovo pričakujeta v svoj prid. Poznavalci pričakujejo polovično razsodbo.

Jutri bo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) objavilo mnenje o skladnosti razglasitve kosovske neodvisnosti z mednarodnim pravom. Za mnenje je zaprosila Srbija, ki neodvisnosti Kosova ne priznava. Po sedmih mesecih obravnave bo sodišče svoje mnenje, ki je zgolj svetovalno in nezavezujoče, sporočilo na javni seji ob 15. uri.

Komu v prid?
Sodniki so morali upoštevati dve nasprotni načeli mednarodnega prava pravico do samoodločbe narodov ter ozemeljsko celovitost in suverenost držav.

Kosovo je neodvisnost razglasilo februarja 2008, doslej pa ga je priznalo 69 držav, med njimi 22 od 27 članic EU, tudi Slovenija.

Mnenje naj bi po navedbah poznavalcev temeljilo na dveh nasprotujočih si stališčih. Razglasitev neodvisnosti Kosova naj po mnenju sodišča ne bi bilo v skladu z mednarodnim pravom, hkrati pa naj bi sodišče opozorilo, da je režim predsednika Slobodana Miloševića leta 1999 zagrešil genocid nad kosovskimi Albanci, zaradi česar naj bi bil odziv Kosova z enostransko razglasitvijo samostojnosti legitimen.

Nasprotujoča si pričakovanja
Tako srbski kot kosovski predsednik, Boris Tadić in Fatmir Sejdiu, upata na pozitivno mnenje Meddržavnega sodišča. Tadić tako upa, da bo odločitev sodišča priznala načela mednarodnega prava, v Prištini pa pravijo, da ne bo pristal na pogovore o statusu Kosova. Pričakuje mnenje, ki bo pomenilo, da Albanci nimajo pravice do etnično motivirane odcepitve od Srbije. Od svojih načel Srbija ne odstopa, z Evropsko unijo pa si po navedbah Tadića želi partnerski odnos.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Predsednik Kosova Sejdiu pričakuje, da bo sodišče podprlo argumente v prid neodvisnosti, sam pa izključuje možnost pogovorov z Beogradom o statusu Kosova. "Sodišče bo z argumenti dalo mnenje, ki bo odprlo nove procese v naši pomembni zgodbi, ki je bila skupen projekt z mednarodno skupnostjo," je povedal in dodal, da je neodvisnost nepovraten proces.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Srbski patriarh Irinej upa, da bo odločitev sodišča o zakonitosti neodvisnosti Kosova modra in da bodo z njo zadovoljni tudi Srbi. V torek je odredil, da bodo jutri v vseh božjih hramih za pet minut zazvonili zvonovi, nato pa sledile molitve za ugodno rešitev končnega statusa Kosova.

Komentarjev 2
  • privat 08:58 07.oktober 2013.

    živela neodvisna država Vojvodina in Sanjak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • privat 17:51 06.oktober 2013.

    Bom še jaz podal svoje mnenje "kosovo republika"...pa se vi tožite kje čte!! Kmalu srbija samo beograd!