Svet
80 ogledov

Vsaki dve sekundi se rodi en otrok

Rojstvo otroka. Shutterstock
Rojstvo jubilejnega Zemljana, s katerim bo svetovno prebivalstvo preseglo mejo sedmih milijard, bodo po svetu zaznamovale številne tematske prireditve in slovesnosti. Pri BBC izdelali aplikacijo, s katero lahko izračunate, kateri po vrsti ste se rodili.

Rojstvo jubilejnega Zemljana, s katerim bo svetovno prebivalstvo preseglo mejo sedmih milijard, bodo po svetu zaznamovale številne tematske prireditve in slovesnosti. Posebej bodo dogodek obeležili Združeni narodi.

Potem ko je 11. julija 1987 prebivalstvo Zemlje doseglo mejnik petih milijard, so ZN leta 1989 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva. Slednji je namenjen opozarjanju na probleme, povezane s sicer upočasnjujočim se, a kljub temu stalnim povečevanjem števila Zemljanov.

Vsaki dve sekundi se rodi en otrok

Na Zemlji se namreč vsaki 2,6 sekunde rodi otrok. Svetovno prebivalstvo se tako na dan poveča za približno 214 tisoč oseb, vsako uro pa za skoraj devet tisoč. Prebivalstvo se najhitreje povečuje v hitro razvijajočih se državah, kot so Kitajska, Indija in Nigerija. Po ocenah strokovnjakov bo čez 50 let v teh državah živelo od 5,7 milijarde do osem milijard ljudi.

Raste delež tujih žensk

Narašča tudi prebivalstvo Slovenije, in sicer tako na račun slovenskih državljanov kot tujcev, ki bivajo v državi. V Sloveniji po najnovejših podatkih slovenskega statističnega urada živi 2.052.496 oseb, pri čemer je delež tujcev 4,1 odstotka.

V zadnjem času v Sloveniji najhitreje raste delež tujih žensk, ki se je v drugem četrtletju letošnjega leta že devetič zapored povečal, in sicer na 29,8 odstotka vseh tujcev.

Komentarjev 1
  • Naja Do 14:52 30.oktober 2011.

    Lepo bi bilo če bi dodali še link do aplikacije:http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515