Svet
8 ogledov

Vsako leto jih umaknejo več

John Dalli, komisar za zdravje in varstvo potrošnikov z nevarno igračko. (Foto: Žurnal24 main
Prepovedanih, s trga EU umaknjenih ali odpoklicanih rekordnih 2.244 nevarnih izdelkov. To razkriva danes objavljeno poročilo o delovanju sistema Rapex.

S trga je bilo tako zaradi učinkovitejšega sistema EU za hitro obveščanje o nevarnih neživilskih potrošniških izdelkih (Rapex) lani umaknjenih 13 odstotkov več izdelkov kot leta 2009.

Med najpogosteje prijavljenimi izdelki so bili oblačila in tekstil (625 prijav zaradi tveganja zadušitve in draženja), sledijo igrače (488 prijav, zlasti zaradi tveganja zadušitve) in motorna vozila (175 prijav zaradi tveganja poškodb).

Nekaj manj kitajskih izdelkov
Navedene kategorije izdelkov so leta 2010 predstavljale 66 odstotkov vseh prijav izdelkov, ki pomenijo resno tveganje. Četrta najpogosteje prijavljena vrsta izdelkov so bile električne naprave (158 prijav zaradi tveganja električnega udara), so sporočili z Evropske komisije.

Kar zadeva države porekla, se je število prijav kitajskih izdelkov prek sistema Rapex rahlo zmanjšalo (za 2 odstotni točki, s 60 odstkov leta 2009 na 58 odstotkov leta 2010). 17 odstotkov izdelkov je bilo evropskega porekla, 10 odstotkov neznanega porekla, 15 odstotkov pa jih je bilo iz drugih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.