Svet
5943 ogledov

Vsako leto nam ukradejo 50 milijard evrov, pa ne naredimo ničesar

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes
1/3
zurnal24.si
Mirno gledamo, kako nam vsako leto ukradejo velikanske vsote denarja. Sistem je treba spremeniti zdaj, pravijo.

Ko so pred 24 leti v Evropski uniji padle ovire za prost pretok blaga in je bil ustanovljen notranji trg, države članice niso želele sprejeti enotnega evropskega režima za davek na dodano vrednost (DDV). Zato so transakcije med državami članicami EU še danes oproščene plačila DDV.

To je absurd, pravi Pierre Moscovici, evropski komisar za ekonomske in finančne zadeve, ki pojasnjuje, da se ta režim izkorišča do neslutenih razsežnosti.

Evropska komisija zato predlaga, da bi se DDV zaračunal tudi pri trgovanju, ko blago potuje iz ene v drugo evropsko državo. "Končajmo izkoriščanje lukenj v sistemu, ki Evropejce vsako leto stane 50 milijard evrov" poudarja Moscovici. S tem denarjem bi lahko pospešili gospodarsko rast, zgradili šole, bolnišnice, ali kaj drugega, a na žalost ponikne.

Prevarantsko podjetje povsem legalno kupi blago v drugi državi EU brez DDV, proda pa ga v svoji državi, kjer pribije tudi DDV. Podjetje nato pospravi dobiček, ne da bi davčni upravi plačalo DDV. Še preden jih dacarji ulovijo, lastniki podjetje zaprejo in ustanovijo novega, ki rana enako. In tako se vrtiljak vrti v neskončnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:42 05.oktober 2017.

    Ja in problem je v bistvu v tem, da je DDV neenoten. Recimo, da kupiš v Avstriji blago, plačaš Avstriji DDV 20%, nato ga prodaš v Sloveniji in zaračunaš zraven še 22% DDV, ki ga potem odvedeš državi + davek ...prikaži več od razlike kolkor si zaslužil pri prodaji. Torej mora bit blago vsaj 25% dražje kot če bi ga kupil v drugi članici EU. Se pravi + poštnina / prevoz + dodatnih 22% + še malo marže če hočeš sploh kej zaslužit.

  • McClain 16:28 05.oktober 2017.

    cela Amerika tako deluje pa se jim lepo shodi. No, tax sale je 5,6 % za razliko od ddv ki je zdaj že požrešnih 22%, nekje v EU celo še več. Banda nenasitna evropska, zato da si v bruslju grejete ...prikaži več riti za 15 jurjev/mesec

  • McClain 16:26 05.oktober 2017.

    to lahko delaš tudi brez tujine par mesecev, izdajaš račune z ddv, fursu sporočaš napačne številke, ddv pospraviš sam in konec. Ne rabiš nobene tujine. Pa še milijon drugih načinov je, ne gre dolgo, a tisati ki delujejo po par ...prikaži več mesecev potem pa jovo na novo s tem nimajo težav.