Svet
4 ogledov

"Vse bi naredili zame"

Žurnal24 main
Moamer Gadafi verjame, da so ljudje pripravljeni storiti vse, da bi ga zaščitili. Medtem mednarodna skupnost razmišlja o možnostih vojaškega posredovanja.
Voditelji članic EU se bodo morda 11. marca v Bruslju sestali na izrednem srečanju, posvečenem razmeram v Libiji, so danes nakazali viri pri EU.

 

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih (ZN) Susan Rice je libijskega predsednika Moamerja Gadafija označila za neprimernega za vodjo in dodala, da živi v zmoti. Ricova se je odzvala na Gadafijev intervju za BBC, med katerim se je libijski voditelj ob vprašanju o pobijanju lastnega ljudstva smejal.

Gadafi je v omenjenem intervjuju še dodal, da ga imajo ljudje radi, in zanikal, da bi v Tripolisu potekali protesti. "Ljudje me imajo radi. Vse bi naredili, da bi me zaščitili," je prepričan. Zahodne države je obtožil, da so zapustile Libijo, ki jo zdaj želijo kolonizirati. Odstopiti ne namerava, saj nima uradnega položaja. Še vedno vztraja, da imajo oblast v državi ljudje. Vse, ki so ga obtožili, da ima na računih v tujini denar, je pozval, naj predložijo dokaze. Dodal je, da jim bo "v oči potisnil dva prsta".

Razmišljajo o posredovanju
Gadafijevi privrženci se zbirajo na zahodu države in naj bi se pripravljali na zavzetje mesta Nalut, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od tunizijske meje. Medtem se ZDA z drugimi državami pogovarjajo o možnostih vojaškega posredovanja in o zaprtju libijskega zračnega prostora. ZDA naj bi v bližini že namestila enote svojega ladjevja in letalstva, libijskemu samodržcu pa so že zamrznili 30 milijard dolarjev vredno premoženje v ZDA.

Danes so libijskemu vrhu zamrznili tudi 1,2 milijarde evra premoženja v Avstriji, v Nemčiji pa so zamrznili premoženje enega od Gadafijevih sinov.

Na meji humanitarne krize
Vse huje pa naj bi bilo tudi na Libijsko-Tunizijski meji, saj v Tunizijo bežijo številni begunci. Ti ne bežijo le pred nasiljem v Libiji, ampak je med njimi tudi mnogo Egipčanov. Vsako uro naj bi jih v Tunizijo vstopilo okoli 20.000.

Spremembe v vodstvu
Gadafi je medtem odpustil vodjo obveščevalne službe Abdulaha Al Senusija, ki naj bi veljal za ključnega človeka pri brutalnem zatrtju protivladnih protestov, je na spletni strani v ponedeljek poročal libijski časnik Kurina. Na njegovo mesto naj bi imenoval enega svojih telesnih čuvajev Mansura Al Kasija.

Libijska vlada je umaknila tudi svojega veleposlanika Alija Audžala, ki je prestopil na stran opozicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.