Svet
9 ogledov

"Vse bliže vojni"

Na korejskem polotoku je počilo v torek. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Severna Koreja svari, da so napovedane skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA privedle na prag vojne. Na severnokorejski strani spet odjeknile eksplozije.

Proti Rumenemu morju namreč že pluje ameriška letalonosilka, ki naj bi sodelovala v vajah, ki naj bi se začele v nedeljo. "Situacija na korejskem polotoku je iz trenutka v trenutek bliže vojni," poroča severnokorejska agencija KCNA. Razlog za tako napete odnose naj bi bil v vojaških vajah, "ki so uperjene proti severu", še dodaja KCNA.

Kitajska proti vajam
Glas je povzdignila tudi Kitajska, ki je posvarila pred vojaškimi dejavnostmi v svoji izključni gospodarski coni. "Naše stališče je dosledno in jasno. Nasprotujemo kakršnikoli vojaški akciji kogarkoli brez našega dovoljenja v izključni gospodarski coni," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Kitajska je sicer že v četrtek sporočila, da nasprotuje vojaškim vajam, kitajski premier Wen Jiabao pa je posvaril pred "izzivalnimi" dejanji. Napovedane vaje naj bi trajale štiri dni, šlo pa naj bi za vaje obrambne narave.

Nove eksplozije
S severnokorejske strani je bilo danes med opoldnevom in 15. uro po lokalnem času slišati nove eksplozije, vendar na ozemlje Južne Koreje ni priletel noben izstrelek. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je ocenilo, da je najverjetneje šlo za začetek topniške vaje. Po poročanju BBC-ja bi lahko šlo za poskus ustvarjanja dodatne napetosti.

Imenovan nov obrambni minister
Na mesto južnokorejskega obrambnega ministra je bil imenovan nekdanji načelnik generalštaba južnokorejske vojske Kim Kwan Jin. Nasledil bo dosedanjega ministra Kim Tae Younga, ki je odstopil v četrtek zaradi kritik na račun mlačnega in prepoznega odziva južnokorejske vojske na torkov napad Pjongjanga, ki je zahteval štiri smrtne žrtve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.