Svet
1236 ogledov

Vse bolj napeto, Pakistan izvedel zračne napade na Iran

Pakistan, vojaki
1/2
EPA
Pakistan je danes sporočil, da je izvedel zračne napade na položaje oboroženih skupin v Iranu, potem ko so iranske sile v torek napadle pakistansko ozemlje.

Iranski državni mediji so medtem poročali o eksplozijah na jugovzhodu države, v katerih so bile ubite tri ženske in štirje otroci, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pakistan je davi izvedel vrsto zelo usklajenih in ciljno usmerjenih vojaških napadov na skrivališča teroristov v iranski pokrajini Sistan in Balučistan," je v izjavi za javnost zapisalo pakistansko zunanje ministrstvo. Dodali so, da je bilo ubitih več teroristov.

Pojasnili so še, da so napade izvedli na podlagi verodostojnih obveščevalnih podatkov o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih.

Ob tem so v Islamabadu poudarili, da Pakistan v celoti spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Irana in da je bil edini cilj današnjih napadov obramba varnosti in nacionalnih interesov Pakistana.

Iranska uradna tiskovna agencija IRNA je poročala, da je bilo na več območjih v okolici mesta Saravan slišati več eksplozij, pri čemer se je sklicevala na navedbe predstavnika lokalnih oblasti.

Iran je v torek zvečer izvedel zračni napad v pokrajini Balučistan na jugozahodu Pakistana, v katerem sta bila po navedbah Islamabada ubita dva otroka, trije pa ranjeni. Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv in poudaril, da ga Pakistan ni izzval. Pakistan je po napadu tudi poklical na pogovor najvišjega iranskega diplomatskega predstavnika v Islamabadu zaradi kršitve pakistanskega zračnega prostora.

Iran, ki je v torek izvedel napade tudi na t.i. protiiranske teroristične skupine v Iraku in Siriji, je v sredo pojasnil, da so njegove sile v Pakistanu napadle teroristično skupino Džajš al Adl. Poudaril je, da je bil napad odgovor na nedavne napade te skupine v Iranu. Dodal je, da Iran spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Pakistana, a ne bo dovolil, da bi bila ogrožena njegova nacionalna varnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 12:24 18.januar 2024.

    Po istem principu lahko sedaj v vse skupaj stopi tudi Indija proti teroristom v Pakistanskem delu Kašmirja. Bit če veselo !

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:35 18.januar 2024.

    Kuha se,samo še vprašnje časa,kdaj bo zavrelo!!!

  • bobubob 09:27 18.januar 2024.

    Demokracijo je treba širit, pa četudi s kasetnimi bombami in radioaktivnimi izstrelki. Cilj opravičuje sredstva !