Svet
7677 ogledov

Vse bolj napeto: Srbska vojska v polni bojni pripravljenosti, kaj to pomeni?

Srbska vojska srbije
1/3
Profimedia
Napetost je v minulih dneh še povečala odločitev Prištine, da na Kosovo prepove vstop patriarhu Porfiriju, poglavarju Srbske pravoslavne cerkve, čigar prestol je uradno na Kosovu.

Vse enote srbske vojske in policije so zaradi krize na Kosovu in namere Prištine, da s silo odstrani barikade na severu, od ponedeljka zvečer v polni bojni pripravljenosti, sta v ponedeljek zvečer sporočila obrambni in notranji minister.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kot vrhovni poveljnik oboroženih sil odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti srbske vojske, je sporočil podpredsednik vlade in obrambni minister Miloš Vučević.

Po zakonih o srbski vojski in obrambi izvajanje ukrepov pripravljenosti srbske vojske v primeru vojne ali izrednega stanja odredi predsednik Srbije kot vrhovni poveljnik oboroženih sil. To po zakonu vključuje sprejemanje ukrepov za povečanje operativnih in funkcionalnih zmogljivosti, ki so potrebni za preprečevanje in odpravljanje groženj pred izzivi, tveganji in varnostnimi grožnjami.

Načelnik generalštaba srbske vojske lahko odredi ukrepe pripravljenosti in uporabo enot srbske vojske za odpravo škodljivih posledic, ki lahko nastanejo zaradi nevojaškega ogrožanja varnosti, je navedeno v zakonu.

To ni prvič, da je Vučić dvignil vojaško pripravljenost. Bojna pripravljenost srbske vojske je zaradi dronov, ki so v Srbijo vstopali s Kosova, dvignil že v začetku novembra letos, pa tudi septembra 2021, ko se je iztekel rok za registracijo vozil s srbskimi registrskimi tablicami na Kosovu.

Srbska vojska srbije | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred tem je minister za notranje zadeve Bratislav Gašić v kratki pisni izjavi navedel, da je "v skladu z ukazom predsednika republike" odredil "polno bojno pripravljenost vseh enot policije, žandarmerije, posebnih protiterorističnih enot".

Napetosti, ki trajajo več mesecev na Kosovu, so se v zadnjih dveh tednih stopnjevale, potem ko je kosovska policija (KP) aretirala nekdanjega policista, ki ga sumi "kršenja ustavnega reda", na kar so se lokalni Srbi maščevali s postavitvijo barikad in zahtevali njegovo izpustitev.

Barikade pri severu Kosova vztrajajo že 17 dni kljub pozivom ZDA, Velike Britanije in Nemčije lokalnim Srbom, naj jih odstranijo, ter leteči diplomaciji iz ZDA in EU, ki poziva k deeskalaciji in poskuša pripeljati obe strani za pogajalsko mizo.

Dodatne napetosti so v ponedeljek spodbudile napovedi iz Prištine, da ima kosovska vlada "operativni načrt" za odstranitev barikad.

Srbska vojska srbije | Avtor: Profimedia Profimedia

Srbski predsednik Vučić je na Instagramu sporočil, da bo sprejel "vse ukrepe za zaščito srbskega ljudstva".

"Po najboljših močeh se trudimo ohraniti mir in stabilnost. Na žalost nas niso hoteli slišati ali pa nas niso preveč zanimali," je v videu dejal Vučić.

"Smo v težkem položaju, a dali bomo vse od sebe in na vse načine poskrbeli, da ohranimo mir in stabilnost in ne samo to, da zaščitimo naše ljudi na severu Kosova in Metohije," je še povedal Vučić.

Obrambni minister Vučević je dejal, da je za Beograd "zaskrbljujoča blaga reakcija mednarodne skupnosti in izogibanje pogovoru, političnemu dialogu o vzrokih, ne posledicah, ki so privedli do tovrstnega političnega boja".

Vučević je vse državljane Srbije pozval, naj "ostanejo mirni in zbrani" ter naj ne nasedajo lažnim novicam in žaljivim komentarjem, ter poudaril, da morajo vsi pokazati "dostojanstvo, nacionalno solidarnost in politično zrelost, kot državljani in kot narod".

Komentarjev 19
  • Naklonsky 07:57 29.december 2022.

    Naj se zdrkajo med sabo, koga to briga!

  • Avatar pantani
    pantani 07:43 28.december 2022.

    Upam da te vaterpoliste 1x za vselej spravijo v red!!!

  • Cefurji 21:51 27.december 2022.

    Papajapopi konjusaru ljubosumni...