Svet
15 ogledov

Vse manj upanja za ujete rudarje

1/13
Žurnal24 main
Vse manj je upanja za novozelandske rudarje, ki so že peti dan pod zemljo. Danes je namreč rudnik stresla še ena silovita eksplozija, reševanje pa je izjemno tvegano.

Upanje v možnost preživetja 29 rudarjev, ki so že peti dan ujeti v rudniku na novozelandskem Južnem otoku, je vse manjše, saj danes objavljeni posnetki eksplozije kažejo, da je bila ta silovita in dolga. Predstavnik policije Gary Knowles je dejal, da so razmere slabe in da je vse manj možnosti za reševalno akcijo. Obstaja namreč nevarnost druge eksplozije, ne želijo pa ogroziti življenj reševalcev.

Predstavnik podjetja Peter Whittall je obupanim svojcem pokazal posnetek eksplozije ob vhodu v predor, od koder je 52 sekund prihajal bel prah, kamera pa se je tresla. Pojasnil je, da posnetek varnostne kamere kaže, da je "bila eksplozija zelo silovita in da je trajala dolgo". Z objavo so želeli pokazati, zakaj bi bilo nevarno v rudnik poslati 65 reševalcev, ki s 30-člansko podporno skupino čakajo, da jih pošljejo po kolege.

Predstavnik podjetja Peter Whittall je obupanim svojcem pokazal posnetek eksplozije ob vhodu v predor. Tukaj si lahko ogledate posnetek.

Preglavice povzročajo tehnične okvare
Še en udarec poskusu reševanja pa predstavlja okvara vojaškega robota. Tega so s kamerami poslali v predor, a se je po samo 500 metrih pokvaril, domnevno zaradi kratkega stika zaradi vode. Vrtalnike, ki vrtajo luknjo, skozi katero želijo spustiti kamero in naprave za poslušanje, so morali vsaj dvakrat ustaviti zaradi pretrdega terena in tehničnih težav. Strokovnjaki kljub temu nadaljujejo vrtanje 150 metrov globokega jaška, s katerim bi ugotovili, kakšne so razmere tam, kjer so rudarji.

Policija domneva, da so rudarji, stari od 17 do 62 let, v premogovniku Pike River na zahodni obali Južnega otoka ujeti 150 metrov pod zemljo in so okoli dva kilometra oddaljeni od izhoda iz rudnika. Vsak rudar je imel v času eksplozije pri sebi za 30 minut kisika, v rudniku pa so še zaloge kisika, hrane in vode, s katerimi bi rudarji lahko preživeli več dni. Med ujetimi rudarji je 24 Novozelandcev, dva Avstralca, dva Britanca in Južnoafričan. Rešiti se je uspelo le dvema rudarjema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.