Svet
10 ogledov

Vse več neustreznih igrač

Igrače so na vrhu neslavnih prijav neskladnosti z evropsko zakonodajo. (Foto: Bo Žurnal24 main
Okoli 20 odstotkov igrač, ki so jih pregledali inšpektorji v 13 evropskih državah, ni ustrezalo varnostnim zahtevam EU. Narašča tudi število prijav neustreznih proizvodov.

V lanskem letu je 13 držav EU pri uvoznikih in trgovcih pregledalo prek 14 tisoč igrač, pri čemer so ugotovili, da jih okoli petina ne izpolnjuje zahtevanih standardov, so sporočili iz Evropske komisije (EK). Od 803 vzorcev, ki so jih poslali v laboratorij (576 jih je bilo pregledanih za mehansko ustreznost, 227 pa za vsebnost težkih kovin), jih 200 ni prestalo mehanskega testa, 17 pa jih je vsebovalo preveč težkih kovin.

Število prijav raste
Za sedem odstotkov se je v evropskem sistemu obveščanja povečalo tudi število prijav o neustreznih neprehranskih izdelkih. Lani je bilo takih prijav tako že 1.993, v primerjavi z letom 2008, ko jih je bilo 1.866. Porast v EK pripisujejo boljši zakonodaji, učinkovitejši uporabi sredstev, večji ozaveščenosti podjetij, boljšemu sodelovanju s tretjimi državami ter izgradnji evropske mreže obveščanja.

Sicer pa so bile na vrhu seznama največkrat prijavljenih izdelkov igrače, obleke ter motorna vozila, naraslo pa je tudi število prijav napak električnih naprav. Najbolj zavzeti so bili pri prijavljanju v Španiji, Nemčiji, Grčiji, Bolgariji in na Madžarskem, ki so podali skoraj polovico vseh prijav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.