Svet
264 ogledov

Vse več smrtnih žrtev, prvič tudi izven Kitajske

Koronavirus Epa
Na Kitajskem največ novih smrtnih primerov in okužb v enem samem dnevu zaradi novega koronavirusa.

Novi koronavirus je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Število okuženih se je ob tem povzpelo na 17.205 primerov. Gre za največje povečanje smrtnih žrtev in okužb v enem dnevu, odkar so v kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta odkrili virus.

57 novih mrtvih v Wuhanu

Vseh 57 novih smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je iz Wuhana oziroma province Hubei, ki jo je okužba z virusom doslej najhuje prizadela. Na Kitajskem so hkrati v enem samem dnevu tudi zabeležili 2829 novih okužb, s čimer se je število okuženih povečalo na 17.205. Več kot 20.000 naj bi bilo sumov na okužbo.

Na Filipinih prvi smrtni primer izven Kitajske

Poleg Kitajske so okužbe z virusom doslej potrdili v več kot 24 državah, pri čemer je umrla ena oseba. Filipinske oblasti so potrdile, da je v soboto na Filipinih umrl 44-letni moški, ki se je vrnil iz kitajske pokrajine Wuhan. Moški je eden od dveh potrjenih primerov na Filipinih - druga okužena je njegova 38-letna partnerka.

Virus usodnejši od sarsa

S 361 smrtnimi žrtvami je novi koronavirus na Kitajskem že usodnejši od sindroma akutnega oteženega dihanja (sars), ki je pred dvema desetletjema na celinski Kitajski zahteval 349 smrtnih žrtev. Skupno je sars med letoma 2002 in 2003 zahteval 774 smrtnih žrtev.

Vrhunec virusa v desetih dnevih do dveh tednih

Kitajski strokovnjaki ob tem predvidevajo, da bo novi koronavirus na Kitajskem vrhunec dosegel kasneje, kot so sprva pričakovali. "Pričakujemo, da bo vrhunec epidemije v desetih dneh do dveh tednih," je dejal vodja nacionalne strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan.

V Wuhanu naj bi sicer danes odprli prvo od dveh bolnišnic, ki so ju začeli graditi pred samo desetimi dnevi. V njej bo prostora za 1000 bolnikov, za katere bo skrbelo približno 1400 vojaških zdravnikov.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Iz Kitajske prepeljali svoje državljane

Zaradi novega koronavirusa se je vedno več držav odločilo, da bodo s Kitajske v domovino pripeljale svoje državljane. V Franciji je tako npr. v nedeljo pristalo letalo z 254 potniki iz Wuhana. Kot je ob tem sporočila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn, je imelo 36 potnikov simptome okužbe s koronavirusom. Rezultati testov naj bi bili znani danes.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.