Svet
20 ogledov

Vseh 90 pogrešanih najverjetneje mrtvih

Nesreča ladje v Avstraliji Reuters
Avstralski reševalci so končali reševalno akcijo po četrtkovi nesreči ribiške ladje, na kateri je bilo okrog 200 iskalcev azila iz Afganistana. Uradno sicer še pogrešajo kakih 90 ljudi, ki pa so po vsej verjetnosti mrtvi.

Že v četrtek so rešili 108 moških in 13-letnega fanta, v petek in danes pa iskanje ni prineslo uspeha.

Kot so namreč sporočile avstralske oblasti, so v soboto zvečer zaključili z iskanjem tako na morju kot iz zraka, saj so vsi pogrešani domnevno mrtvi. Akcija se bo sicer nadaljevala, a s ciljem iskanja trupel in ne morebitnih preživelih. Doslej so našli šest trupel, še več so jih opazili z letal.

Bili še daleč od obale

Na krovu indonezijske ribiške ladje je bilo kakih 200 afganistanskih moških, ki so želeli v Avstraliji zaprositi za azil. Ladja se je prevrnila blizu Božičnega otoka v Indijskem oceanu, približno 2600 kilometrov stran od obale Avstralije.

Naval na Avstralijo

Indonezija je pogosta postojanka za iskalce azila, ki se želijo prebiti do avstralskega Božičnega otoka, saj ta leži bliže indonezijskemu otoku Java kot Avstraliji. Vendar številnim preobremenjenim ladjam pot ne uspe.

Letos so ob obali Avstralije prestregli že več kot 60 ladij, ki so skupno prevažale kakih 4500 ljudi, kar je doslej največja številka v kateremkoli šestmesečnem obdobju. Decembra se je ladja z okoli 250 večinoma Afganistanci in Iranci potopila v indonezijskih vodah na poti do Božičnega otoka. Takrat je preživelo samo 47 potnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.