Svet
15 ogledov

Vsi novozelandski rudarji mrtvi

1/10
Žurnal24 main
Novozelandski rudarji, ki so bili pet dni ujeti pod zemljo, so mrtvi, so potrdile tamkajšnje oblasti.

Žalostno usodo 29 rudarjev, ki so bili ujeti 150 metrov pod zemljo, je družinam sporočil predstavnik policije Gary Knowles. Med reševanjem sta iz luknje, ki so jo izvrtali z vrtalniki, uhajala ogljikov monoksid in metan, zelo malo pa je bilo kisika, je sporočil Knowles, ki je družinam dejal, da v takšnih okoliščinah nihče ne bi mogel preživeti. Reševalci so prav tako v predor poslali dva robota s kamerami, ki sta odkrila le čelado nekega rudarja, nikjer pa ni bilo zaznati znakov življenja. Reševalci domnevajo, da so se rudarji razkropili na območju, kjer so bili ujeti.

V torek je v rudniku prišlo do silovite eksplozije, ki jo je obupanim svojcem na posnetku pokazal predstavnik podjetja Peter Whittall. Dejal je, da bi bila reševalna akcija zaradi nevarnosti druge eksplozije izjemno tvegana za 65 reševalcev, ki so bili v pripravljenosti. "Reševanje je prenevarno. Ne moremo tvegati še več življenj," je povedal Whittall.

Z vsakim dnem vse manj upanja
Že v torek so reševalcem preglavice povzročale tehnične okvare, saj se je eden od robotov pokvaril, ko so ga poslali v predor. Okvaro naj bi domnevno povzročil kratek stik zaradi vode. Vrtalnike, ki so vrtali luknjo, so morali vsaj dvakrat ustaviti zaradi pretrdega terena in tehničnih težav. Policija je že na začetku tedna sporočila, da je upanja za ujete rudarje vse manj.

Rudarji, stari od 17 do 62 let, so bili od petka ujeti v premogovniku Pike River na zahodni obali Južnega otoka. Med ujetimi rudarji je bilo 24 Novozelandcev, dva Avstralca, dva Britanca in Južnoafričan. Rešiti se je uspelo le dvema rudarjema.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.