Svet
25 ogledov

Vsi rešeni!

Levo vodja rudarjev pod zemljo Luis Uruza, desno čilski predsednik Pinera. Uruza
1/29
Žurnal24 main
Popoln uspeh – reševalna akcija se je začela počasi, proti koncu pa se močno pospešila. Na varnem vseh 33 rudarjev, ki so bili 700 metrov pod zemljo ujeti 69 dni.

Presegli so vsa pričakovanja, vse rudarje so rešili v 21 urah in 44 minutah, načrtovali pa so 48-urno reševanje.

Tako so prihajali na površje
Prvi je v sredo na površje ob 5.12 po našem času prišel Florencio Avalons. Najprej je objel sina in soprogo, reševalce in rudarje, nato pa so ga odpeljali na pregled.

 

Ob 6.12 po našem času so iz rudnika rešili 40-letnega Maria Sepulvedo. Tudi njegovi prvi objemi so bili namenjeni družini. Vsi so mu čestitali, Sepulveda pa je dejal, da mu največ pomeni to, da je spet na svobodi. V izjavi za javnost je dve uri po rešitvi povedal, da je v rudniku preživel nekaj zelo težkih trenutkov, vendar pa nikoli ni izgubil upanja, ves čas je verjel v reševalce. "Srečal sem se z Bogom in hudičem. Bojevala sta se in Bog je zmagal," je še dejal Sepulveda.

Približno uro kasneje je na površje prispel Juan Illanes. Znova ni manjkalo vzklikov veselja, hupanja in ploskanja. Svojo pot na površje zemlje pa je opisal kot križarjenje. Svoj 52. rojstni dan je Illanes dočakal pod zemljo.

Četrti rešeni je Carlos Mamani. Star je 23 let in prihaja iz Bolivije. Kljub temu je k rudniku prišla njegova najožja družina. Jutri pričakujejo tudi bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Predsednik je rudarju in njegovi družini obljubil, da jim bodo omogočili lažji začetek novega življenja, dobili bodo nekaj zemlje. Morales se je zahvalil čilskim oblastem za vso energijo in aktivnost pri reševanju. "Hvala vam, vsem prebivalcem Čila, ker ste rešili Carlosa Mamanija. Bolivija tega nikoli ne bo pozabila. Taki dogodki nas združujejo, povežejo."

Mamani je že dejal, da nikoli več ne bo delal v rudniku. V tem rudniku je začel delati le pet dni pred nesrečo. "Hvala, Čile, hvala, svet, Bolivija vas objema," so vzklikali tisti, ki so ga pričakali.

Peti je bil rešen 19-letni Jimmy Sanchez, najmlajši izmed ujetih rudarjev. Pod zemljo je imel veliko težav – starejši rudarji so ga ves čas bodrili, da ni podlegel depresiji. V rudniku je delal le pet mesecev, vendar tudi on najverjetneje ne bo šel več pod zemljo. Dejal je, da je ves čas ujetosti mislil na svojo dvomesečno hčerko Barbaro.

Ob prihodu na površje je bil v primerjavi s prvimi štirimi rešenimi rudarji videti veliko bolj izčrpan in šibkejši.

 

Šesti je bil rešen Osman Araya, ki ima 30 let. Zunaj ga čakajo soproga, dva sinova in petmesečna hčerka. V enem izmed sporočil svoji družini je zapisal: "Nikoli vas ne bom zapustil, do konca se bom boril, da bom spet z vami." Nekaj tednov pred nesrečo naj bi se Araya sporekel z upraviteljem rudnika glede varnostnih vprašanj. Ob rešitvi je nosil majico z napisom: Hvala ti, Gospod!

 

José Ojeda je sedmi rudar, ki so ga rešili. 56-letni vdovec je rudar večino svojega življenja. Kamnine in rude pa so tudi njegov hobi, doma ima bogato zbirko.

Zdravnike je skrbelo njegovo zdravstveno stanje, Ojeda je namreč diabetik. Pod zemljo je bil pravi timski vodja, vodil je eno izmed skupin "Rampa" in prosil za majice s tem napisom, da bi še spodbudil povezanost.

Osmi je na površje prišel 34-letni Claudio Yánez. Ob rudniku so na njegovo rešitev čakale dve hčerki in dolgoletna partnerica, s katero se bosta kmalu poročila. Zaprosil jo je na začetku leta, vendar ga je takrat zavrnila. Med tem, ko je bil ujet v rudniku, pa mu je sama pisala, da je pripravljena na poroko.

Kapsula je na površje pripeljala tudi Maria Gomeza, najstarejšega izmed ujetih rudarjev. Ker ima težave z dihanjem, je imel ob vzpenjanju na obrazu kisikovo masko. Gomez je v rudniku delal od 12. leta, novembra se je nameraval upokojiti.

Na površju ga je pričakala soproga Lilian Ramirez. Medijem je povedala, da ji je med ujetništvom v rudniku poslal pismo, v katerem je zapisal, da jo ljubi.  "Tudi ko še nisva bila poročena, ni bil tako romantičen," je dejala.
Deseti je na površje prišel Alex Vega Salazar, ki ima 31 let. Njegova soproga Jessica Salgado je z njim govorila 4. septembra. Dejala je, da so ga tudi tako globoko pod zemljo skrbeli dolgovi, ki jih imata. Težave z zadolženostjo ima sicer več rudarjev. "Bog mi je dal lekcijo o življenju," je dejal Alexov brat ob rešitvi.

Enajsti rešeni rudar je Jorge Galleguillos. Star je 56 let, imel je nekaj zdravstvenih težav, predvsem s pritiskom. Ob prihodu na površje ga je med prvimi objel bolivijski predsednik Evo Morales (spodaj na fotografiji).

Kapsula je na površje kot dvanajstega rudarja pripeljala 34-letnega Edisona Peno. Pena je med bivanjem pod zemljo dobil ime "tekač". Po tem, ko je prve dni kazalo, da bo padel v depresijo, se je odločil, da ne bo kar tako popustil, in k temu mu je pomagal tudi vsakodneven 10-kilometrski tek.

Odzivi rudarjev ob prihodu na površje so sicer zelo različni: medtem ko je bilo pri prvih opaziti navdušenje ob prihodu na svetlobo in nekakšno zmedenost, so drugi vzklikali, dvigali roke v zrak in se veselili. A strokovnjaki že opozarjajo, da utegne trenutni evforiji kmalu slediti obdobje depresije. Rudarji utegnejo dogajanje še dolgo podoživljati in boj s tem bo naporen, dodajajo.



Kot trinajsti rudar je na površje prispel Carlos Barrios Contreras. 27-letnika si je javnost zapomnila po tem, da je materi Griceldi Godoy dejal, da noče sodelovati s psihologom, saj mu ni bil všeč njegov način dela.



Víctor Zamora Bugueño je štirinajsti rudar, ki je prispel na površje. Avtomehanik po poklicu je zaslovel s šaljivostjo: materi je v pismu napisal, da je zadovoljen pod zemljo, saj mu nihče ne govori, naj se umije. Res pa je, da je to šalo izrekel pred časom. Za Zamoro je bilo to leto resnično izjemno naporno. Še pred nesrečo v rudniku je bil namreč njegov dom popolnoma uničen v potresu.


Tudi 48-letni električar Víctor Segovia Rojas je prispel na površje, in sicer nekaj po 17. uri po našem času. 48-letnika je rudnik popolnoma izčrpal, sodeč po njegovih zapisih. V pismu je zapisal: "Ta pekel me ubija." Pod zemljo se mu je sanjalo, da so z rudarji v pečici. "Ko se zbudim, se znajdem v večni temi, ki me vsak dan bolj in bolj izčrpava." Dodal je, da bo ostal močan zaradi družine. In res se je uspešno boril vse do današnjega dne, ko bo lahko spet objel svoje najbližje.

 



Daniel Herrera Campos je kot šestnajsti rudar znova po številnih temnih dneh ugledal sonce. V zadnjem pismu sorodnikom je zapisal, da so nezadovoljni s psihologom, ki sodeluje pri reševanju.

 

Sedemnajsti "povratnik" je 56-letni Omar Reygadas Rojas, sicer upravljalec buldožerja. V rudniku je delal štiri leta, med ujetništvom pa ni z ničemer izstopal. Ob vrnitvi na površje si je zaželel teletino z avokadom, poleg tega pa bi rad gledal veliko televizije.


Esteban Rojas Carrizo je osemnajsti rudar, ki je prispel na površje. 44-letni vzdrževalec, oče treh otrok, je zaslovel po tem, da je iz rudnika svojemu dolgoletnegu dekletu sporočil: "Ko pridem ven, si boš kupila poročno obleko." Po tem, ko je znova prišel na površje, je pokleknil in molil. Njegova srčna izvoljenka je prihitela k njemu in ga objela.


Pablo Rojas Villacorta, sicer Estebanov bratranec, je devetnajsti po vrsti prišel na površje. 45-letnik je v rudniku delal šest mesecev. Ob izhodu iz kapsule ga je pričakal njegov sin, 21-letni študent medicine.

Darío Segovia Rojo je na prostost prišel kot dvajseti. Že kot majhen se je seznanil z življenjem rudarja – njegov oče je bil rudar in tudi njegov starejši brat je postal rudar. Ko ga je oče vzel nekoč s sabo v rudnik, je ljubezen do tega dela zrasla in njegova pot je bila določena. Sicer pa Dario ni prvi član družine, ki je bil ujet pod zemljo – pred leti se je namreč enako zgodilo njegovemu bratu, ki je pod zemljo preživel teden dni.

Yonni Barrios Rojas, ki je na površje prišel kot enaindvajseti, se ni izkazal le kot "zdravnik" v ekipi ujetih rudarjev, temveč tudi kot človek z dvema življenjema. Na njegovo žalost namreč svet zdaj ve veliko več o njegovem zasebnem življenju, kot bi želel. Njegova ljubica je v preteklih dneh prinašala napise, na katerih je pisalo, da ga ljubi; žena pa se je raje nekoliko umaknila. Tudi pred kapsulo ga je pričakala ljubica, žena pa je ostala v Taboru upanja.


Samuel Avalos, 43-letni rudar, ki je prišel na vrh kot dvaindvajseti, je najprej pomahal množicam, prvi objem in seveda poljub pa je namenil dekletu Ruth. Doma ga čakajo trije otroci. V rudniku, kjer je preživel skoraj 70 dni, je sicer delal pet mesecev, njegova naloga pa je bilo preverjanje zraka.

 

Triindvajseti rudar, ki je s kapsulo prišel na prostost, je Carlos Bugueño Alfaro. Gre za 27-letnika, o katerem ni veliko znanega. V rudnik je prišel delat s prijateljem, 24-letnim Pedrom Cortezom, ki je prav tako ujet pod zemljo. Prvi objem je namenil materi, videti pa je bil spočit in vese l- ves čas se je namreč smehljal.

Štiriindvajseti rešeni je José Henríquez González. 54-letnika je pričakala njegova soproga Blanca Hettiz Berrios. Snidenje je bilo izjemno čustveno.

29-letni Renan Avalos je bil rešen kot petindvajseti. Njegovega mlajšega brata Florencia so rešili prvega. Za delo v rudniku San jose se je odločil pred štirimi meseci.

Claudio Acuna je bil rešen kot šestindvajseti. 9. septembra je pod zemljo praznoval 35. rojstni dan.

 

53-letni Franklin Lobos je v mlajših letih igral nogomet v lokalni ligi. David Villa, igralec Barcelone, mu je v rudnik zato poslal podpisano majico, tudi oče in dedek Ville sta bila namreč rudarja. Lobos je bil rešen kot sedemindvajseti.

 

Richard Villarroel je bil rešen kot osemindvajseti. Star je 26 let, v rudniku San Jose dela že dve leti. Čas rešitve je za Villarroela prišel kot naročen – njegovo dekle bo namreč v prihodnjih dneh rodilo sina.

 

49-letnega Juana Aguilarja so rešili devetindvajsetega. V rudniku je delal kot nadzornik. Njegova soproga je še pred rešitvijo dejala, da je bil pod zemljo dobro razpoložen.

 

30. rešeni rudar je bil 40-letni Raul Bustos. Njegova soproga Carola Narvaez je z ironijo dejala, da je „najsrečnejši človek na svetu“. Februarja je namreč v velikem potresu izgubil svoje gradbeno podjetje, v rudniku San Jose pa je želel začeti znova.

Pedro Cortez je bil eden izmed mlajših rudarjev, star je 24 let, rešili so ga enaintridesetega. Med ujetimi rudarji je imel prijatelja iz otroštva, Carlosa Buguena. Pred letom dni je imel v rudniku San Jose že nesrečo, v kateri je izgubil prst.

29-letnega Ariela Ticona so rešili dvaintridesetega. Z njim je povezana zanimiva zgodba – 14. septembra se je rodila hčerka, ki ga bo za vedno spominjala na 69-dnevno življenje pod zemljo, tudi z imenom Esperanza (Upanje).

54-letni Luis Uruza je rudarje kot vodja izmene vodil pod zemljo in njihov vodja je ostal ves čas. Skrbel je, da so do konca delovali kot skupina, vzdrževal je disciplino in moralo in kot pravi vodja je sam določil, da bo jašek zapustil zadnji. Ostali rudarji so ga klicali Don Lucho. Pomembno vlogo je odigral v prvih 17 dneh, ko nihče na površju ni vedel, ali je sploh kdo preživel. Uruza je po poklicu topograf, narisal je tudi načrte območja, kamor so se zatekli.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.