Svet
43 ogledov

Vsi sesalci uriniramo enako dolgo

Uriniranje EPA
Koza ali slon, pes ali človek, samec ali samica. Vsi sesalci v normalnih okoliščinah uriniramo enako dolgo.

Nenavadno raziskavo so naredili na univerzi Georgia Tech v ameriški Atlanti. Na podlagi pridobljenih podatkov so določili "zakon uriniranja". Ta trdi, da sesalec s telesno maso nad enim kilogramom potrebuje v povprečju 21 sekund za izpraznitev mehurja. Standardna deviacija je sicer 13 sekund, navajajo avtorji po pisanju Discovermagazine.com.

Skrivnost enakega časa je v različnih velikostih mehurjev, širine sečnih kanalov, njihovi dolžini in pritiskov, ki se ob tem ustvarjajo. Ampak rezultat je vedno enak - 21 sekund, trdijo biologi, ki so študijo naredili na podlagi spremljanja živali v živalskem vrtu. Telesa sesalcev so prilagojena, da odvajajo seč kar se da hitro in efektivno, pa naj gre za 100 mililitrov ali 100 litrov.

Seveda se teorija nekoliko podre v nenaravnih "situacijah", kot je denimo, ko zvrnemo nekaj vrčkov piva. Takrat bo telo potrebovalo kar nekaj dodatnega časa, da se znebi odplak.

Raziskava ima sicer tudi konkreten namen, na njeni podlagi naj bi namreč lažje razumeli urinološke težave pri živalih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.