Svet
0 ogledov

'Vsi smo izgubili'

Akbar Hašemi Rafsandžani je spregovoril po osmih tednih molka. Žurnal24 main
Nekdanji iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani se je prvič po volitvah in krvavih nemirih pojavil v javnosti in pozval k izpustitvi protestnikov. Govor so spremljali krvavi spopadi.
 
 

Ne bi smeli omogočiti svojim sovražnikom, da nas kritizirajo ali se nam smejijo zaradi zaprtja ljudi.

Rafsandžani

 
Za Irance, ki si želijo sprememb in so na volitvah podprli opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija, je bil danes velik dan. Nekdanji predsednik in podpornik Musavija Akbar Hašemi Rafsandžani je prvič po dolgem času spregovoril na jutranji molitvi. Kot je dejal, so sporne volitve pokvarile zaupanje Irancev in dodal, da je tudi sam pripravil možno rešitev nastalih razmer.

"Še nikoli nisem bila na jutranji maši, vendar bom na to šla. Tudi moji prijatelji pridejo," je dejala ena izmed podpornic opozicije.

Rafsandžani je izpolnil pričakovanja poslušalcev, ki so se zbrali na univerzi in pred njo v Teheranu. "Vsi smo člani iste družine. Upam, da bomo s tem obredom sklenili to težko obdobje, ki ga lahko poimenujemo kriza," je dejal v svojem govoru. Pozval je k izpustitvi več sto ljudi, ki so jih oblasti med krvavimi protesti, v katerih je umrlo vsaj 20 ljudi, množično zapirale. "Ob trenutnem stanju ni treba, da imamo številne ljudi zaprte ... Dovoliti bi jim morali, da se vrnejo k svojim družinam," je še dodal.

 

Nova imena

Iranski predsednik Ahmadinedžad je imenoval novega vodjo iranske jedrske organizacije, nekdanjega odposlanca pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo Alija Akbarja Salehija. Prvi podpredsednik pa je postal kontroverzni Esfandri Rahim Mašejat.

Govor spremljali spopadi
Medtem ko je Rafsandžani pozival k miru, se je pred univerzo vnel spopad med policijo in poslušalci. Ti so vzklikali gesla v podporo opozicijskemu predsedniškemu kandidatu Musaviju, ki ga je junija porazil sedanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Protestniki z zelenimi rutami čez obraz – zelena je barva Musavijeve volilne kampanje – so vzklikali podporna gesla Musaviju, pripadniki policije in provladne milice Basidž pa so jih poskušali razgnati, med drugim s solzivcem in gumijevkami. Več protestnikov naj bi policija tudi aretirala, natrpala v tovornjake in odpeljala.

Kako močno se je iranska oblast bala Rafsandžanijevega govora, pa dokazuje tudi dejstvo, da televizija govora ni prenašala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.