Svet
8 ogledov

Vstaja policistov

1/22
Žurnal24 main
Več tisoč pripadnikov policije, vojske in gasilcev se je na največjih protestih v Tunisu v zadnjih dneh distanciralo od pobeglega predsednika Ben Alija.

Protesti predstavljajo obrat v tunizijski vstaji, v katerem so privrženci Ben Alija streljali na protestnike, jih pretepali s pendreki, uporabljali solzivec na celo relativno majhnih protestnih zborovanjih.

"Danes smo prišli na ulice, ker želimo narodno spravo," je za Reuters povedal eden od policistov, ki se je identificiral kot Hatem. "Mnogi v varnostnih silah so se motili ... Ravnanje nekaterih je okrnilo naš ugled."

"Državljani imajo napačno predstavo o policistih," je povedal nekdo drug. "Tudi v policiji smo bili zatirani. Nimamo ničesar." Mnogi se pritožujejo, da so bili slabo plačani in žrtve Ben Alijevega režima.

Ben Ali, ki je bil notranji minister v času, ko so leta 1987 izgnali dolgoletnega predsednika Habiba Bourguiba, je policijo in varnostne sile uporabljal kot brezobzirno orodje represije.

Tridnevno žalovanje
V petek se je v državi začelo tridnevno žalovanje: zastave so spustili z drogov, v mošejah imami molijo za mrtve in demokracijo.

Po podatkih tunizijskega notranjega ministrstva je bilo od začetka protestov v državi ubitih 78 ljudi, medtem ko visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice število žrtev ocenjuje na 118.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.