Svet
13 ogledov

Vstopa jih rekordno število

Begunci v Sloveniji EPA
Na Hrvaško je v zadnjih 24 urah vstopilo rekordno število beguncev v enem dnevu, ki jih kmalu lahko pričakujemo pri nas. Zaradi strahu, da se bodo meje zaprle, begunci stremijo k hitrejšim premikom.

Na Hrvaško je po podatkih hrvaškje policije v zadnjih 24 urah vstopilo rekordnih 11.500 beguncev, kar je največ odkar so begunci pred 40 dnevi začeli prestopati meje naše južne sosede. Na Hrvaško vstopajo preko mejnega prehoda Bapska, nakar jih namestijo v sprejemni center v Opatovcu in jim nudijo potrebno pomoč. Od tam jih z avtobusi in vlaki iz Tovarnika vozijo proti slovenski meji, ki jo je v drugem begunskem valu že prestopilo več kot 66 tisoč ljudi.

V Grčijo po deset tisoč na dan

Močan pritisk beguncev na Hrvaško in v nadaljevanju na Slovenijo, se bo v prihodnjih dneh očitno še nadaljeval, saj tudi iz Grčije poročajo o rekordnem številu prišlekov, ki iz Turčije preko Egejskega morja iščejo pot v Evropo. Mednarodna organizacija za migracije ocenjuje, da je iz Turčije v Grčijo v zadnjih petih dneh prišlo okoli 48 tisoč ljudi, kar je več kot jih je prihajalo v preteklih tednih letošnjega leta. Med 17. in 21 oktobrom je v Grčijo na dan v povprečju vstopilo med devet in deset tisoč ljudi.

Na otoku Lezbos so sprejeli prek 27 tisoč ljudi, ker je več kot na katerem koli grškem otoku. Poleti je na grški otok Chios na dan prišlo 300 ljudi, ta teden pa po 2000 na dan.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Letos že pol milijona

Število vstopov v Grčijo preko Egejskega morja je od začetka leta že preseglo pol milijona. Tudi v Italijo še vedno prihaja veliko število bbegunce. Mednarodna organizacija za begunce ocenjuje, da je od začetka leta v Italijo prišlo okoli 140 tisoč beguncev, skoraj tri tisoč jih je na poti umrlo. Preko Sredozemskega morja je v Evropo tako letos vstopilo 643.000 ljudi.

Visoki komisariat za begunce (UNHCR) je pretekli teden opozoril, da begunskega vala ne bo ustavilo niti slabo vreme, saj tihotapci beguncem za plovbo v slabem vremenu ponujajo popuste in na čolne vkrcavajo še več potnikov, begunci pa si želijo čimprej naprej, ker se bojijo, da bi se meje na t. i. balkanski poti zaprle.

Komentarjev 4
  • h3o 18:33 25.oktober 2015.

    Glejte malo te ''begunce''. Če bi resbajto prodali in šli na pot, mar ne bi potovala cela družina? mislim, tile prihajajo z namenom, da dobijo dovoljenje in bajto in vse, nato boto pa privlekli še svojo familijo, torej iz 1milijona ...prikaži več beguncev nastane 5 miljonov muslićev naenkrat. Ko bo v državi število moslićev v večini, bo vojna, pistarija zagotovo. In število muslićev zagotovo ne bo padalo

  • h3o 18:28 25.oktober 2015.

    dejstvo je, da ne moremo rešiti vseh, ker jih je preveč, torej, selekcija. Če je pa selekcija, lahko pa vsi ostajnejo kjer so. Oziroma, kar na ladje in v ameriko z njimi! Oziroma, te arabsko- kozjejebske države so non stop ...prikaži več v vojni! In zakaj so non stop v vojni? zakaj je evropa dokaj mirna in zakaj os kozjejebske -arabske države non stop v vojni?? Mešanje naroda je ma slabo no, sploh zaradi totega islama- v koranu piše da je edini red kalifat (božji red). V islamu NI svobode govora. Zakaj sploh ta butasta baba Merkel vlači islamajzarje u europo??? Baba je nora

  • Papaja Popi 17:04 25.oktober 2015.

    Migranti.....https://www.youtube.com/watch?v=CcdgMnOSx1A&feature;=em-share_video_user