Svet
2388 ogledov

Vstopil v sinagogo in začel streljati

Epa
Strelec napadel med krstom.

V Pittsburgu v ameriški zvezni državi Pennsylvania, je moški stopil v sinagogo in začel streljati. Napad se je zgodil med obredom v sinagogi, šlo naj bi za krst, moški pa naj bi medtem kričal: "Vsi Judje morajo umreti".  Strelca so že prijeli. 

Ameriški mediji glede števila ubitih niso enotni; navajajo od štiri do osem smrtnih žrtev. Napadalec je, preden so ga obvladali, ustrelil tudi tri policiste, njihovo stanje ni jasno. 

Med aretacijo so 

Na kraju, kjer je potekala aretacija, je bil bel kombi, polepljen s slikami Trumpa in skrajno desničarskimi plakati. Kombi naj bi pripadal 46- letnemu storilcu Robertu Bowersu, ki je na družbenih omrežjih pogosto objavljal sovražne vsebine do Judov. Pred napadom naj bi na enem od družbenih omrežij zapisal: "Grem notri."

Trump: V sinagogi bi morali imeti zaščito

"Grozljivo, grozljivo je, kar se dogaja s sovraštvom v naši državi in, odkrito rečeno, povsod po svetu," je novinarjem dejal ameriški predsednik Donald Trump. "Nekaj je treba ukreniti," je nadaljeval. "Ko ljudje storijo kaj takega, bi jim morali prisoditi smrtno kazen."

Trump je sicer ocenil še, da je streljanje "bolj uničujoče, kot je kdor koli domneval sprva". Menil je tudi, da bi poostrena oborožena zaščita na mestu napada končni izid precej izboljšala. "Če bi imeli v svetišču neke vrste zaščito, bi bila situacija morda precej drugačna," je dejal.

Melania Trump: Nasilje se mora končati

Svetovni judovski kongres je medtem dejanje označil za "gnusni akt terorizma". Predsednik kongresa Ronald Lauder je v New Yorku menil, da to ni bil le napad na judovsko skupnost, ampak na celotno Ameriko. Zahvalil se je policistom in reševalcem ter zagotovil, da skupnost moli za žrtve, njihove družine in vse prebivalce Pittsburgha.

Na dogajanje se je preko twitterja odzvala tudi prva dama Melania Trump. 

"Moje srce krvavi ob novicah iz Pittsburga. Nasilje se mora končati. Bog naj blagoslovi, vodi in združi Združene države Amerike," je zapisala Trumpova.  

 

Komentarjev 4
  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 06:45 28.oktober 2018.

    Med krstom??? Judje nimajo krsta.

  • Avatar olor
    olor 22:31 27.oktober 2018.

    Amerika je bolana, upam da kaj kmalu ne pride k nam.

  • mph 21:37 27.oktober 2018.

    No, bog blagoslavlja vse, tudi te pokole.