Svet
544 ogledov

Vučić napovedal, kaj bo storil v primeru poraza

Aleksandar Vučić na predvolilnem shodu Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo v primeru poraza vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) na nedeljskih parlamentarnih volitvah razpisal predčasne predsedniške volitve.

"Če bo lista SNS poražena na parlamentarnih volitvah, bom naslednje leto razpisal predsedniške volitve, ko bo to hotela nova oblast, v maju ali septembru," je izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić ta teden v oddaji Ćirilica na provladni televiziji Happy. Sporočil je še, da bo, če bo ljudstvo hotelo spremembo oblasti, prvi čestital opoziciji in ji povedal, da ne želi vladati skupaj z njo.

Čeprav je Vučić odstopil s položaja predsednika vladajoče SNS, predsedniške volitve pa niso razpisane, je tudi tokrat glavni obraz strankine kampanje na predčasnih parlamentarnih volitvah.

SNS se po javnomnenjskih anketah obeta okoli 40-odstotna podpora, proevropski opozicijski koaliciji Srbija proti nasilju pa približno 25-odstotna. SNS se tako obeta zmaga na državni ravni, medtem ko ima proevropska opozicija po ocenah analitikov veliko možnosti za zmago v Beogradu, kjer bodo potekale lokalne volitve.

Na shodu opozicije več tisoč ljudi

Opozicija je v srbski prestolnici v torek zvečer organizirala tudi svoj zadnji predvolilni shod, na katerem se je zbralo več tisoč ljudi, ki so napolnili Trg republike in okoliške ulice.

Nosilci liste Srbija proti nasilju so udeležence shoda po poročanju portala srbske televizije N1 pozvali, naj se udeležijo volitev za boljše in bolj normalno življenje, za varnost otrok ter za plače in pokojnine, vredne dostojnega življenja, ter za zadovoljne kmete in državo brez korupcije in kriminala. Izpostavili so, da so se spremembe na bolje že začele.

Kandidat liste za župana Beograda Vladimir Obradović pa je opozoril, da so Beograjčani pred odločilnimi volitvami, takšnimi, na katerih ne bodo izbirali strank, temveč to, v kakšnem mestu bodo živeli.

Pobuda ProGlas, ki jo je z namenom vzpodbujanja čim večje volilne udeležbe v začetku novembra zagnala skupina srbskih intelektualcev, pa bo po javnih tribunah, ki jih je pripravila v 17 mestih po državi, svojo zadnjo tribuno pripravila dan pred volitvami v Beogradu. Pobudo, v kateri pozivajo volivce, da se z udeležbo na volitvah pridružijo boju za drugačno Srbijo, je doslej podpisalo več kot 181.000 ljudi.

Vučić je v odgovor vzpostavil knjigo dostojnih in dobrih ljudi, z imeni vidnih osebnosti, ki podpirajo listo SNS. Imena okoli 2000 podpisnikov je objavil te dni, nekateri med njimi pa so že povedali, da se v knjigo niso vpisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:46 13.december 2023.

    Ne verjamete mu, laže še bolj intenzivno kot naš večni Vodja. Tako umazane predvolilne igre je redko kdo sposoben izvesti. Lovi fantomske glasove umrlih in plačuje 2500 do 9000 dinarjev za vsak oddan glas. SNS politiki opravljajo mitinge celo po ...prikaži več cerkvah..Od maja letos se vsako soboto odvijajo mitingi proti nasilju v družbi ampak, to je večinski vladi malomar..17 t.m bo odločitev in usoda v rokah volilcev..Naj po Đinđicu končno izvolijo dostojnega naslednika.

  • Idioti 16:42 13.december 2023.

    Ti bandit , ne boš mogel nič , kajti vsi i tvoji ritolizniki s teboj vred, boste končali v preiskovalnem zaporu !