Svet
467 ogledov

Vučić razpisal predčasne volitve

Aleksandar Vučić Profimedia
K predčasnim volitvam je že pred časom pozivala proevropska opozicija v Srbiji.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes razpustil parlament in za 17. december razpisal predčasne parlamentarne volitve, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. K predčasnim volitvam je pred časom pozvala proevropska opozicija, ki je septembra sklenila dogovor o sodelovanju s ciljem nastopa proti aktualni vladi pod vodstvom SNS.

Vučić je napovedal, da bodo volitve poslancev narodne skupščine 17. decembra, in dodal, da z dnem uveljavitve tega sklepa začnejo teči roki za izvedbo volilnih aktivnosti.

To bodo že 14. volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi in desete predčasne, poroča Tanjug. Srbi so na volišča nazadnje odšli za predčasne parlamentarne volitve 3. aprila lani, na katerih je zmagala Srbska napredna stranka (SNS). Hkrati z njimi so potekale tudi predsedniške volitve, na katerih je bil Vučić izvoljen za nov mandat.

Kot je danes dejal Vučić, je za Srbijo zelo pomembno ohraniti mir in stabilnost ter notranjo trdnost in pokazati vso demokratičnost. Ta volilna kampanja je priložnost, da se državljanom na civiliziran način predstavi različne ideje, programe in politike, pri čemer je pomembno, da zmagajo najboljši, je poudaril.

Vučić je izrazil prepričanje, da bodo te volitve "okrepile demokracijo v Srbiji in hkrati zagotovile varno pot v prihodnost za naše otroke in našo državo".

Zahtevo za razpis predčasnih parlamentarnih volitev kot tudi volitev v beograjsko skupščino do konca leta so Vučiću septembra predložili predstavniki proevropskega dela srbske opozicije.

Proevropska opozicija v srbskem parlamentu, ki je v preteklih mesecih organizirala tudi proteste pod geslom Srbija proti nasilju, je septembra podpisala dogovor o predvolilnem sodelovanju. Cilj dogovora je sodelovanje vseh srbskih opozicijskih strank in gibanj za zagotovitev poštenih volitev ter zmaga nad trenutnim režimom s Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, ki jo je do nedavnega vodil Vučić.

Beograd streljanje Tragedije Svet Srbija prva na res neslavni lestvici Aleksandar Vucic meja Svet Vučić: "Srbija ne želi vojne"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 13:47 03.november 2023.

    Srbini bodo dobili novega dvornega norčka!

  • Avatar MS
    MS 17:20 01.november 2023.

    In če bi na volitvah izgubil, bi jih razglasil za neveljavne! A izgubil jih pač ne bo saj zato skrbijo volilne komisije!

  • Ender3 14:47 01.november 2023.

    To bo zanimivo spremljati, kaj vse bo Vučko naredil samo, da ostane na oblasti..On predstavlja one man band kar se dogaja v Srbiji..Z.Đinđić je bil edini, ki bi lahko spremenil njihovo življenje. Za to pa so ga preventivno odstranili.