Svet
172 ogledov

Vučič sporočil datum predčasnih volitev

Aleksandar Vučić Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo razpisal predčasne parlamentarne volitve za 17. december.

Aleksander Vučić bo hkrati bo razpisal tudi volitve v beograjsko skupščino in pokrajinske volitve v Vojvodini. Pojasnil je še, da mora volitve razpisati do 2. novembra, da bi lahko potekale 17. decembra.

Zahtevo za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in volitev v beograjsko skupščino do konca leta so Vučiću minuli mesec predložili predstavniki proevropskega dela srbske opozicije.

Vučić je v pogovoru za srbsko televizijo Prva TV v četrtek zvečer izjavil, da bo volitve razpisal na zahtevo opozicije in da je izpolnil vse njihove zahteve. "Zahtevali so in tudi dobili beograjske in parlamentarne volitve. Imeli bodo tudi vojvodinske," je dejal Vučić.

Opozicija vztrajala pri predčasnih volitvah

Proevropska opozicija v srbskem parlamentu, ki je v preteklih mesecih organizirala tudi proteste pod geslom Srbija proti nasilju, je septembra podpisala dogovor o predvolilnem sodelovanju. Cilj dogovora je sodelovanje vseh srbskih opozicijskih strank in gibanj za zagotovitev poštenih volitev ter zmaga nad trenutnim režimom s Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, ki jo je do nedavnega vodil Vučić.

V svoji zahtevi po predčasnih volitvah je sicer vztrajala, da volitve v beograjsko skupščino in parlamentarne volitve potekajo ločeno od rednih lokalnih in pokrajinskih volitev v Vojvodini. To je zahtevala na podlagi izkušenj s preteklih predčasnih in rednih volitev po prihodu SNS na oblast leta 2012, ki so bile organizirane tako, da vladajoče stranke vselej nastopajo z enotno listo na vseh volitvah, pri čemer je vedno izpostavljeno ime Vučića kot nosilca liste.

Opozicija je v času volitev v minulem desetletju, ki so bile organizirane na krilih Vučićeve priljubljenosti, med drugim opozarjala na nepravične volilne pogoje, nepopoln in neurejen seznam volivcev ter neenakomerno zastopanost v medijih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:37 13.oktober 2023.

    Že vnaprej se ve, da bodo to zelo poštene in transparentne volitve..Bog ne daj, da se mu zgodi scenarij našega zaslužnega Vodje.