Svet
7388 ogledov

Vučić: Srbija mora poskrbeti za rodnost, sicer bomo izginili

dojenček porodnišnica Shutterstock
Predsednik obljublja bajne vsote za pospešitev rodnosti.

Za prvega otroka 850 evrov (100.000 dinarjev) enkratne pomoči, za drugega 85 evrov (10.000 dinarjev) vsak mesec prvi dve leti, za tretjega 100 evrov (12.000 dinarjev) mesečno do dopolnjenega desetega leta ter 18.000 evrov skupne pomoči za tretjega otroka. To so ukrepi srbske vlade za spodbujanje rodnosti, ki jih je predstavil predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada naj bi ukrepe sprejela julija, veljali pa bodo za vse otroke, rojene po 1. januarju 2018.

Z novelo, ki je danes začela veljati, bodo starši v Sloveniji ob rojstvu otroka prejeli 280 evrov pomoči, ne glede na materialni položaj. 

Aleksandar Vučić | Avtor: EPA EPA

"Z upadanjem rodnosti se moramo spoprijeti takoj"

Srbija mora sprejeti ukrepe, ki bi spodbudile rojstva, takoj, opozarja Vučić. "Če se s težavo glede rodnosti ne spopademo takoj, bomo izgubili državo, naša dolžnost pa je, da skrbimo za prihodnost."

Srbija ima trenutno nekaj manj kot sedem milijonov prebivalcev, v primeru, da se bo negativni demografski trend nadaljeval, bo v Srbiji leta 2060 živelo med 3,9 in 5,5 milijona prebivalcev. Posledice upadanja rodnosti bi lahko bile katastrofalne, meni srbski predsednik.

"Vsako leto izgubilo 107 ljudi, število prebivalcev pa se zmanjšuje že let, v zadnjih 27 letih pa zaznavamo negativno rast prebivalstva. Mama povprečno rodi 1,44 otroka, potrebovali bi vsaj 0,8 več," opozarja Vučić. "V nasprotnem primeru bi čez nekaj let imeli bistveno manj prebivalcev, vendar isto število upokojencev, kar pomeni, da bi kot narod propadli, saj ne bi imeli niti ekonomskega niti demografskeg, niti političnega potenciala."

Zgledujejo se po razvitih evropskih državah

Ukrepi, ki jih je predvidela država, bi sprva stali 12 milijonov evrov. "Ukrepe uvajajo številne razvite evropske države, sprejeti jih mora tudi Srbija. Od števila otrok je odvisen tudi pokojninski sistem, tega se morajo ljudje zavedati," poudarja Vučić.

 

Komentarjev 3
  • jozicamurn 15:24 18.marec 2018.

    Ob vsem tem se moramo vprašati, koliko pa pri nas dobimo na enega ali več otrok in v kolikšnem obdobju? Kje je kakšna ocena, prosim Zurnal24, da pridobijo podatke o državni pomoči pri večanju natalitete. Hvala.

  • Avatar čavez
    čavez 09:13 18.marec 2018.

    Dušan Jakič ostalo bo 500 Slovencev in milijoni socialnih prispevkov ki jih sedaj talamo čefurjem.

  • Dušan Jakič 22:57 17.marec 2018.

    in kdo bo potem ostal?